Hond Boran krijgt toch nog eerlijke kans van Justitie


BREDA, 20081027 -- De tweejarige Bredase rottweiler Boran die vier maanden geleden na een licht bijtincident in beslaggenomen werd, mag drie weken tot rust komen en therapie krijgen bij Martin Gaus, alvorens hij een risico-assessment ondergaat bij onderzoeker en gedragsbioloog Matthijs Schilder. Boran was door de lange inbeslagname en de isolatie getraumatiseerd geraakt en hierdoor niet benaderbaar meer door vreemden. De hond dreigde op zijn door de inbeslagname opgelopen angst en de daardoor niet afgenomen testen afgerekend te gaan worden en een doodvonnis te krijgen.

Omdat de zaak van de hond in een impasse zat en Boran alleen een eerlijke kans kon krijgen bij het afnemen van een test wanneer hij eerst tot rust kon komen, hebben Comité Dierennoodhulp, de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren en de Stichting Rechten Voor Al Wat Leeft contact opgenomen met Martin Gaus en hem gevraagd of hij bereid was de inbeslagname op zijn terrein voort te zetten en daar Boran de nodige rust en therapie te geven.
Boran zou dan van Justitie blijven en na de rustperiode alsnog getest kunnen worden. De drie dierenorganisaties waren zeer verheugd toen bleek dat Martin Gaus en zijn familie hier toe bereid waren. Gaus schreef de rechtbank een brief met daarin zijn voorstel. De rechter liet hierop weten dat het advies van onderzoeker Matthijs Schilder opgevolgd zou worden. Gelukkig wilde Schilder de drie weken rust bij Gaus voor Boran ondersteunen. De dierenorganisaties zijn bijzonder blij met deze kentering en hopen dat in de toekomst ook andere honden die niet tegen de inbeslagname kunnen hiervan profijt kunnen hebben. Afgelopen zaterdag zagen Richard, Jolanda, en hun negenjarige dochter Amber na 16 weken hun dierbare Boran eindelijk levend en kwispelend weer terug bij de familie Gaus. Het weerzien was zeer ontroerend (zie in de bijlage de foto's vrij voor gebruik).

Boran is niet de enige hond die lang in beslag genomen zit en niet tegen de isolatie van de inbeslagname kan. Ook Ruby, een zesjarige pitbull die tegen een peuter opsprong en sinds januari vastzit, is zo'n hond. Zij is weggerukt van haar baas en erg angstig geworden door de isolatie. Hierdoor is zij niet benaderbaar. Zij is één van de ruim 80 pitbulls die vanaf eind oktober een risico-assessment moeten ondergaan. Bij de helft van deze honden is nooit sprake geweest van een bijtincident; zij hebben afwijkend gedrag opgelopen door de lange inbeslagname vanwege de oude RAD. Ruby is evenals Boran, een van de eerste honden die het risico-assessment van minister Verburg moeten ondergaan. Komen ze de test niet goed door, dan wordt het beestje gedood, aldus de minister.Voor Ruby die door haar angst niet benaderbaar is, ziet het er daarom niet goed uit. Volgens de onderzoekers zelf is het risico-assessment pas uitgetest na anderhalf tot twee jaar. Desondanks wordt er vanaf eind oktober al mee gestart en worden hiermee beslissingen genomen over leven en dood. Honden gaan dan kans lopen onschuldig gedood te worden door een momentopname. Omdat de honden gedood worden kan ook achteraf nooit meer gekeken worden of de uitslag wel klopte en of het risico-assessment werkelijk zo betrouwbaar is.

De drie dierenorganisaties vinden dat deze honden die door de inbeslagname gedragsafwijkingen hebben opgelopen, evenals Boran een kans op herstel verdienen en in deze situatie niet aan een risico-assessment horen te worden onderworpen. Zij hebben minister Verburg een maand geleden in een brief hier op gewezen en haar verzocht deze honden een eerlijke kans te geven.

Comité Dierennoodhulp, De Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren en Stichting Rechten Voor Al Wat Leeft





Ingezonden persbericht