TNT opent het eerste klimaatpositieve gebouw

24/09/2008 10:31

TNT Post

24 september 2008, Amsterdam, TNT opent op maandag 27 oktober a.s. het eerste klimaatpositieve gebouw. De oplevering van dit pand in Veenendaal is de eerste in een reeks van groene gebouwen die TNT in de toekomst wil opleveren. Het post- en expressbedrijf streeft er naar om de CO2-uitstoot van alle panden, drie miljoen m2 onroerend goed verspreid over 65 landen, drastisch te verlagen.

Voor het nieuwbouwpand in Veenendaal heeft TNT in diverse duurzame energieoplossingen geïnvesteerd. Hierdoor produceert het gebouw in het geheel geen CO2-emissie.

De belangrijkste milieumaatregelen die zijn getroffen hebben betrekking op de verwarming en verlichting van het gebouw. Zo is het depot optimaal gericht op de zon en beschikt over zoveel mogelijk ramen. Daardoor wordt veel daglicht binnengelaten, zodat minder kunstlicht nodig is. De energie wordt op duurzame wijze door het gebouw zelf opgewekt. Zonnecellen en -collectoren op het dak, vangen zonlicht op en zetten dit om in energie voor het gebouw. Daarnaast vindt verwarming en koeling plaats door grondwater op te pompen.

Planet Me

TNT maakt zich sterk voor een groenere wereld. De inzet van het post- en expressbedrijf ter bescherming van het klimaat is gebundeld onder de noemer Planet Me. Een wereldwijd milieuprogramma dat zich onder andere richt op het verminderen van de CO2-uitstoot in alle operationele activiteiten. Tevens wil het programma de TNT-medewerkers ertoe stimuleren ook in hun privéleven, thuis en onderweg, hun CO2-uitstoot te verminderen

Het distributiecentrum in Veenendaal is het eerste CO2-emissievrije gebouw van TNT Nederland. In de toekomst wil TNT alleen nog maar werken vanuit groene gebouwen.

Over TNT

TNT biedt bedrijven en consumenten wereldwijd een breed scala aan post- en expressdiensten. TNT, waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Amsterdam, biedt toegang tot efficiënte netwerkinfrastructuren in Europa en Azië en breidt haar wereldwijde activiteiten uit om zo de prestaties van haar netwerken te maximaliseren. TNT is in meer dan 200 landen actief en heeft meer dan 161.500 medewerkers. In 2007 bedroeg de omzet van de onderneming 11 miljard euro en het bedrijfsresultaat 1.192 miljoen euro. TNT is genoteerd aan de beurs van Amsterdam. TNT is zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid als onderneming en heeft partnerschappen gevormd met het World Food Programme en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties om wereldwijd tegen honger en milieuvervuiling te strijden.