Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Reboot: een kunstproject van Bas van Vlijmen rond het Erasmusbeeld en het humanisme

Maandagochtend 27 oktober, om 7 uur, begint op het Grote Kerkplein in Rotterdam een kunstproject met en rond het standbeeld van Erasmus. Dit kunstproject van Bas van Vlijmen bestaat uit een aantal ruimtelijke ingrepen, een groeiende sculptuur, teksten die op allerlei manieren aan de objecten op het plein blijven kleven, en tien sprekers die ieder op een andere doordeweekse dag een column zullen uitspreken. Dit project, 'Reboot', is een voorbode van het Erasmusjaar 2009 en gaat over het herprogrammeren van ons zelfbeeld. Juist Erasmus kan ons helpen antwoorden te vinden op de grote vragen die de maatschappij van vandaag bezighouden, aldus Van Vlijmen. 'Reboot' duurt twaalf maanden, tot in het najaar van 2008 en start op 27 oktober in alle vroegte met de column van Taco Noorman van de Laurenskerk.

We leven in een interessante tijd met grote vragen die strijden om voorrang. Kwesties rond integratie, veiligheid, terrorisme, culturele identiteit en normen en waarden beheersen het debat. Klimaatvraagstukken en voedselvoorziening vragen de aandacht. Het probleem lijkt te zijn dat de bekende categorieën als groei en vernieuwing niet meer voldoen. 'Reboot' stelt de vraag aan de orde wat cultuur is in deze tijd, nu zelfs conservatisme als ideologie geen optie meer is. "Het politieke denken van nu wortelt nog steeds in de sociale bewegingen van 150 jaar geleden en inmiddels voldoen de antwoorden niet meer," aldus Van Vlijmen. "Wij blijven misschien te veel hangen in bespiegelingen over geïsoleerde noties als vrijheid. Erasmus kan ons inspireren dit te doorbreken met zijn stijl van werken: geïnformeerd, onderzoekend, 'terug naar de bronnen', niet-polariserend."

Ruimtelijke ingrepen

Op het Grote Kerkplein komen grote bewegingen samen: filosofie en mensbeeld (standbeeld Erasmus), religie (Laurenskerk), de levende stad (stadsvernieuwing, de mens als bouwer). Van Vlijmen voegt daar techniek en wetenschap aan toe: het humaan genoom. Tegenover het beeld van Erasmus die de mens vanuit het humanisme onderzocht, plaatst Van Vlijmen een complete print van het humane DNA van Marjolein Kriek (verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum), de eerste vrouw en eerste Europeaan die gesequenced is. De enorme print levert een ruim twee meter hoge stapel op in de loop van het project. Want bij het uitspreken van een column komen er weer een paar chromosomenprints bij op de stapel. Ook DNA is een visie op de mens: de uiterlijke vorm van de mens, gesteld tegenover het denken over die mens.

Confrontaties

In het spanningsveld tussen de twee beelden dalen statements, aforismen, adagia van actuele denkers en van Erasmus neer als waren ze in dialoog met elkaar over deze tijd. Vanaf die plek tussen de beelden zwerven de teksten uit over het plein. Een jaar lang zal de kunstenaar blijven werken aan de ruimtelijke indeling van het plein. Elke maand zal een andere spreker op een column uitspreken. De groeiende agenda is te vinden op www.basvanvlijmen.com/reboot.