Gemeente Zwolle

Raadswijzer week 43

Agenda maandag 27 oktober 2008

Maandag 27 oktober

19.00 uur start
Raadsplein
In de Raadzaal

De vergadering start met een In Memoriam voor Leo Major. Deze eerste bevrijder en Ereburger van Zwolle overleed op 12 oktober 2008.

Besluitvorming
A-onderwerpen


* Bestemmingsplan De Tanerij

* Jaarrekening 2007 Openbaar Onderwijs Zwolle
* Exploitatieverordening Zwolle 2006

* Vaststellen bestemmingsplan Hessenpoort 2
* Nieuwe verordening burgerinitiatief (zie uitgelicht)

19.30 sluiting

Dit is een beknopte weergave. De volledige agenda is te vinden op www.gemeenteraadzwolle.nl en in te zien in het Informatiecentrum op de begane grond van het stadhuis.

Uitgelicht Burgerinitiatief vernieuwd

De gemeente raad wordt voorgesteld om een nieuwe verordening op het burgerinitiatief vast te stellen. Met het burgerinitiatief kan iedere inwoner van Zwolle van 14 jaar en ouder zelf een voorstel aandragen voor op agenda van de gemeenteraad.

Het burgerinitiatief bestaat sinds 1 september 2005. Sindsdien zijn een handvol burgerinitiatieven ingediend. Tijdens de behandeling van deze initiatieven is onduidelijkheid ontstaan over de besluitvorming en hoe een burgerinitiatief ingediend moet worden. Met een nieuwe verordening op het burgerinitiatief komt weer duidelijkheid.

Verandering
Een van de veranderingen is dat de gemeenteraad de mogelijkheid krijgt om een burgerinitiatief aan te passen zodat het burgerinitiatief meer kans van slagen heeft om door de raad aangenomen te worden. Over deze wijzigingen kunnen de indieners van het burgerinitiatief natuurlijk mee debatteren.

Digitaal
Een burgerinitiatief moet gesteund worden door meerdere burgers. Daarom is een lijst met namen en adresgegevens van ondersteuners nodig. Nieuw is dat deze lijst ook digitaal ingediend kan worden. In plaats van een handtekening geeft een ondersteuner dan een e-mailadres op.

Hoeveel ondersteuners?
Hoeveel mede-indieners u nodig heeft, is afhankelijk van het onderwerp. Is uw voorstel buurtgericht? Dan zijn vijftig ondersteuningsverklaringen nodig. Bij een wijkgericht voorstel zijn tweehonderd ondersteuners nodig en bij stedelijk voorstel vijfhonderd. De griffie neemt bij indiening van een schriftelijk en digitaal burgerinitiatief een steekproef om te controleren of de steunbetuigingen van echte mensen komen.

Onderwerpen
In de nieuwe verordening komt ook meer helderheid over de onderwerpen waarover een burgerinitiatief ingediend kan worden. Een burgerinitiatief is er in principe om nieuwe onderwerpen op de agenda van de raad te zetten. Het moet natuurlijk wel gaan over een onderwerp waar de gemeenteraad een besluit over kan nemen.

Informatie
Wilt u meer informatie of hulp bij het indienen van een burgerinitiatief? Neem dan contact op met de griffie via telefoonnummer (038) 498 21 81 of stuur een e-mail raadsgriffie@zwolle.nl.

Elektronische agenda

U kunt zich abonneren op de elektronische agenda. Stuur een e-mail met daarin het woord Agenda naar raadsgriffie@zwolle.nl en u bent altijd actueel op de hoogte.

Laat uw stem horen

U kunt raadsleden informeren over wat u bezighoudt en agendaonderwerpen aandragen. Medewerkers van de raadsgriffie helpen u graag met de voorbereidingen. Heeft u iets te melden of wilt u aandacht voor een onderwerp dat nog niet op de agenda staat? Bel dan naar de raadsgriffie op tel. (038) 498 21 81 of stuur een e-mail naar raadsgriffie@zwolle.nl.

Live bij u thuis

Het Raadsplein is iedere maandag live te volgen via internet. Ga naar www.gemeenteraadzwolle.nl (eerste item in het snelmenu) en zie hoe vergaderen in de gemeenteraad er aan toe gaat. Uiteraard kunt u, zoals gewend, het Raadsplein ook op Radio Zwolle volgen.

Bron: Raadsgriffie
Datum van 22-10-2008 tot 05-11-2008

FRAME: Header
FRAME: Navigation
FRAME: Index
FRAME: Body
FRAME: Footer