Provincie Zuid-Holland

Projecten Holland Rijnland status Randstad Urgent

Met de ondertekening van een nieuw Randstad Urgent-contract vandaag tijdens de bestuurlijke conferentie erkent het Rijk de samenhang tussen de projecten in Holland Rijnland en de urgentie ervan. Het gaat daarbij om projecten als de RijnlandRoute, de RijnGouwelijn, woonlocatie Valkenburg, Greenport Duin-en Bollenstreek en Bioscience Park Leiden.

"Met de Randstad Urgentstatus onderstrepen we allemaal de noodzaak om binnen een jaar een keuze te maken voor het tracé van de RijnlandRoute in samenhang met de A4 en A44, en de financiering van de verschillende projecten met elkaar te regelen", aldus Asje van Dijk (CDA), gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. Hij tekende het contract namens de regio. Namens het Rijk tekende Minister Eurlings. Mevrouw Leemhuis-Stout is ambassadeur voor dit project. "Als regio zijn wij erg blij met deze erkenning", aldus Henri Lenferink, voorzitter Holland Rijnland.

Eerst bewegen, dan bouwen

Met Randstad Urgent stimuleert de overheid de ontwikkeling van de Randstad tot een duurzame en internationaal concurrerende regio. Holland Rijnland draagt daar aan bij door een aantrekkelijk woon- en leefklimaat binnen de Randstad te bieden en de kenniseconomie te bevorderen, bijvoorbeeld op het gebied van Bio Life Sciences. Een structurele verbetering van de bereikbaarheid in de regio Holland Rijnland is noodzakelijk om dit te realiseren. Goede fysieke infrastructuur en hoogwaardig openbaar vervoer zijn dé voorwaarden om de groei van woningbouw en economische bedrijvigheid mogelijk te maken.

Samenhang in projecten

In december 2007 heeft de Tweede Kamer de motie Koopmans/Vermeij/Cramer aangenomen waarin zij het kabinet oproept de projecten in de regio Holland Rijnland als één project op te pakken. Door een gezamenlijk projectteam bestaande uit Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Ministerie van VROM, provincie Zuid-Holland en het samenwerkingsverband Holland Rijnland is een integraal beeld van de ontwikkelingen in de regio opgesteld op basis van een ruimtelijk economische analyse gecombineerd met een mobiliteitsanalyse. Dit heeft geleid tot het toevoegen van een verkenning naar verbeteringen aan de A4 en de A44 in relatie tot de Rijnlandroute.

Door de projecten in Randstad Urgent op te nemen, erkennen de partijen de noodzaak om in de projecten in regio Holland Rijnland te investeren.