NCRV

NL onder water

Zuidwest Nederland en Zeeland in NL onder water

Dinsdag 28 oktober 2008

Nederland 2, 19.55 uur

In de aflevering van de serie NL onder water staan Zuidwest Nederland en Zeeland centraal.

Het gebied dat in Nederland het meest te duchten heeft van de klimaatveranderingen in de toekomst is het Zuidwesten. De noordelijke eilanden van Zeeland, het westen van Brabant en de zuidrand van Zuid Holland. Hier stromen de rivieren in zee: het land is dooraderd met water. Met de verwachte klimaatveranderingen, waarbij het rivierwater hoger komt te staan en de zeespiegel stijgt, kun je in dit gebied flinke problemen verwachten. In Dordrecht wordt hier bij stadsuitbreidingen nu al rekening mee gehouden. Omdat er weinig plek is in de stad zelf, zullen nieuwe wijken buitendijks gebouwd worden. Dat houdt in dat al direct bij de eerste plannen rekening gehouden wordt met het risico van overstromingen. Dit wordt Urban Flood Management genoemd. Hoe bereid je de bewoners voor op overstromingsrisicoâs en hoe zorg je als overheid dat je op overstromingen kunt inspelen. Ook steden als Hamburg en Londen participeren in het onderzoek naar Urban Flood Management. Bewoners zullen met overstromingsrisicoâs leren leven: hoog water zal als het ware een gespreksonderwerp in de supermarkt zijn.

In deze aflevering komt visionaire Ellen Kelder van de Gemeente Dordrecht aan het woord. Lopen we mee met promovendus Teun Terpstra van de TU Twente. Hij onderzoekt hoe mensen in onze tijd tegen overstromingsrisicoâs aankijken: het valt hem flink tegen. Evacuatie-expert Bas Kolen beaamt dit: âNederland zal overstromen, ondanks de veiligheidsmaatregelen. We weten alleen niet wanneer, dat kan over honderd jaar zijn, misschien eerder of later.â Zijn advies is dat we ons toch moeten voorbereiden. Want als we niet wennen aan het idee, zal een overstroming ons dubbel zo hard treffen, met rampzalige gevolgen. We volgen in deze aflevering een overstromingsoefening, zoals er in november in heel Nederland zullen plaatsvinden.

Tot slot gaan we naar Zeeland. In 1953 getroffen, erger dan welk gebied dan ook. We herinneren het ons nog goed, omdat de ramp ook voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis in filmbeelden werd gevat. De Deltawerken werden aangelegd: het water zat potdicht. Maar in de natuur begon het te wringen. In de Haringvliet kreeg men grote problemen: vis stief massaal af en er kwamen plagen van blauwalg. Wetenschapper Jef Huisman van de Universiteit van Amsterdam laat zijn licht schijnen over deze moderne natuurkwaal, die ook nog eens toeneemt door de klimaatveranderingen.