Debat Urbanpodium in de Unie Rotterdam

13/10/2008 17:14

Kosmopolis Rotterdam

Op 28 oktober organiseren Confetti, de JongRRKC en Kosmopolis Rotterdam een debat in De Unie over de vraag hoe de urban arts in Rotterdam een podium kunnen krijgen. Is de urban culture volwassen geworden en verdient zij daarmee een eigen podium of hoort urban zich overal en nergens te manifesteren en moet de hele stad het podium zijn? Welke plek gaat urban culture innemen binnen het gevestigde kunstcircuit en daarbuiten?

Debat onder leiding van Farid Tabarki met: Rik Grashoff, wethouder Cultuur en Participatie;

Aruna Vermeulen, medeoprichter en projectleider van het HipHopHuis; Dick Pakkert, directeur stichting What's Live; Marijn Donkers, student Culturele en Maatschappelijke Vorming aan de Hogeschool Rotterdam, Osman Batal, Commercieel directeur van Got Skills Nederland en lid van het Comité Urban Culture en John Oliviera, marketing manager van Xite.

Verder een filmportret van urbanonderzoekster Janny Donker (gemaakt door Kim Schonewille en Kristel Kuiper) en een optreden van Concrete, spoken word artist en finalist Grote Prijs van Nederland.

De discussie of de urban culture in Rotterdam gebaat is bij een podium, meerdere podia of de stad als podium wordt al jaren levendig gevoerd. Afgelopen week haalde de discussie weer de kranten. Wethouder Rik Grashoff (participatie en cultuur) maakte de plannen bekend voor de 11 miljoen euro die de gemeente reserveerde voor de ontwikkeling van een podium voor urban culture. B en W stelt voor een homebase voor grootstedelijke jongerencultuur te realiseren in de Maassilo. De Maassilo wordt een aansprekende en multifunctionele locatie van de jongerencultuur, een broedplaats voor talentontwikkeling met studio's en oefenruimtes, en zalen voor 500 en 2000 bezoekers.

Bestaande podia in Rotterdam zijn geschokt door de plannen en spreken van oneerlijke concurrentie. JongRRKC dringt in haar recent verschenen advies What's the 411 in Rotterdam? juist aan op aandacht voor de inhoudelijke invulling van het podium, in plaats van alle gesprekken over stenen en geld. Onderzoekster Janny Donkers concludeert in haar rapport Rotterdam doet - maar wat? dat er in Rotterdam heel veel initiatieven zijn op het gebied van urban culture, maar dat de regie hierbij volkomen lijkt te ontbreken. Volgens haar rapport heeft zo'n podium alleen zin als het een experimentele werkplaats wordt waarbij cross-overs gemaakt worden tussen de urban arts en andere kunstdisciplines. Daarbij moet het podium geen excuus worden voor de andere podia worden om geen urban te programmeren.

Wat heeft urban culture te winnen - en te verliezen- met een nieuw podium? Hoe ziet de ideale programmering voor zo'n podium eruit? Wat betekent dit voor bestaande podia? Vormt het nieuwe podium een aanvulling en een bron van nieuw talent, of een concurrent?

Van het debat wordt een verslag gemaakt, kijk na enige dagen op de site van de RRKC of Kosmopolis Rotterdam. www.rrkc.nl en www.kosmopolisrotterdam.nl





http://www.rrkc.nl