Gemeente Best

Herdenking bevrijding Best: Koetshuistuin

20-10-2008

Op 28 oktober 1994 werd in de Koetshuistuin een monument onthuld. Dat was precies 50 jaar nádat Best in 1944 bevrijd werd. Het monument is destijds opgericht op initiatief van de Stichting Schots Gedenkteken voor de manschappen van de 15e Schotse Divisie; de bevrijders van Best.

De trieste realiteit is dat er van 17 september tot 24 oktober 1944 hard werd gevochten in Best en dat in die strijd de Schotten 120 manschappen verloren. Ook bij de bewoners van Best vielen er slachtoffers.Ieder jaar op 24 oktober herdenken we op die plek de hevige strijd die toen heeft plaats gevonden met toen als doel de bevrijding van Best.

We zijn dankbaar voor de vrijheid die we gekregen hebben en het geeft een goed gevoel om dat ieder jaar te kunnen vieren. Ook aanstaande vrijdag komen we weer samen in de Koetshuistuin met het Comité 24 oktober Best (de vroegere Stichting Schots Gedenkteken) om die bevrijding te herdenken.

Jaarlijks komen er nog oud-strijders van de 15e Schotse Divisie naar Best om op deze datum hun kameraden te gedenken en om nog even stil te staan bij die roerige dagen in 1944. Dan blijkt weer dat het een geweldig initiatief is geweest om destijds dit monument op te richten. Een groot kompliment is hierbij ook op zijn plaats voor de contacten die het Comité onderhoudt met de bevrijders van weleer.

Omdat volgend jaar de 65-jarige bevrijding gevierd wordt is het niet waarschijnlijk dat er nu veel oud-strijders bij de herdenking aanwezig zullen zijn. Die worden , voor zover hun gezondheid dat toelaat, wél volgend jaar verwacht en vanzelfsprekend door Best dan weer met alle égards ontvangen.

De herdenkingsplechtigheid in de Koetshuistuin op 24 oktober begint om 19.30 uur en aan het programma wordt door onder meer leerlingen van de Bestse basisscholen meegewerkt.

Ook de schoolgaande jeugd uit Best was destijds erg betrokken bij het ontstaan van het monument. Door tal van sponsoractiviteiten hebben zij gezamenlijk een bedrag van f. 85.000,-- opgehaald en daarmee een grote bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het Schots gedenkteken.

Ik hoop dat zowel de jeugd als ook de (iets) oudere Bestenaren op vrijdag de weg naar de Koetshuistuin weten te vinden om samen met ons ruim 60 jaar vrijheid te herdenken.

Burgemeester Letty Demmers - van der Geest

A.M. Demmers - van der Geest,
Burgemeester.

---