Gemeente Pekela


Voorkomen van taalachterstand. Project Spraakmakend start.

Dinsdagmiddag, 28 oktober a.s. vindt er in het gemeentehuis van Pekela de feestelijke start plaats van het project SpraakMakend voor de peuterspeelzalen van de welzijnsorganisatie de Badde.

SpraakMakend is een taalproject in 9 gemeenten in Oost Groningen waarvoor het Ministerie van Onderwijs geld beschikbaar heeft gesteld. In de regio Oost Groningen blijken de taalprestaties van peuters namelijk achter te blijven bij het landelijk gemiddelde.

Om achterstanden op te heffen of te voorkomen maakt SpraakMakend het mogelijk om kinderen die al een peuterspeelzaal bezoeken, gratis een derde of vierde dagdeel aan te bieden.

Vanaf november gebeurt dat in Pekela. Voor de peuters is er bij de feestelijke start een optreden van Michiel Megens en Mimoena Lefdoe met leuke kinderliedjes. Alle peuterspeelzalen krijgen verder een kinderwoordenboek uitgereikt. In het gemeentehuis staat vanaf de herfstvakantie "het grote peuterkunstwerk"uitgestald.

Ook de peuters uit Pekela hebben een bijdrage geleverd aan dit kunstwerk.

Met ingang van 1 november a.s. gaan de peuterspeelzalen van de Badde in Pekela met het taalstimuleringsprogramma Boekenpret werken.

De gemeente stelt hiervoor geld beschikbaar. SpraakMakend zorgt ook voor meer samenwerking.

Daarop wordt op maandag 27 oktober een samenwerkingsconvenant ondertekend tussen de Badde en de Jeugdgezondheidszorg Groningen. De Badde exploiteert vier peuterspeelzalen: de Boekenkist en Snikkegrut in Oude Pekela, de Ukkies in Boven Pekela en 't Kiepertje in Nieuwe Pekela.

In de speelzalen kunnen peuters spelen met leeftijdgenootjes. Dit samen spelen en de aangeboden activiteiten hebben een positieve invloed op hun creatieve, motorische en sociale ontwikkeling en hun taalvaardigheid.