Transportrevolutie en mobiliteitsexplosie

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis zijn de langetermijn ontwikkelingen van het Nederlandse verkeer en vervoer geanalyseerd. Dinsdagmiddag 28 oktober vanaf 15.00 uur presenteert Rijkswaterstaat de nieuwe uitgave Van Transport naar Mobiliteit in het Spoorwegmuseum te Utrecht. Het gaat om een tweedelig historisch handboek over de ontwikkeling van transport en mobiliteit in Nederland van 1800 tot 2000. Auteurs zijn Ruud Filarski en Gijs Mom. De uitgave is geschreven in opdracht van Rijkswaterstaat onder auspiciën van de stichting Historie der Techniek en verschijnt bij Uitgeversmaatschappij Walburg Pers.

Aan deze uitgave is acht jaar gewerkt. Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis worden de langetermijn ontwikkelingen van het Nederlandse verkeer en vervoer geanalyseerd. Het resultaat zijn twee boeken met veel nieuw onderzoek en nog niet eerder gepubliceerde feiten. Deel een beschrijft de transportrevolutie in Nederland (1800-1900) , deel twee de mobiliteitsexplosie (1900-2000) .

Van Transport naar Mobiliteit bevat veel lessen voor de toekomst. De auteurs gaan in op actuele vragen als 'Waarom worstelen steeds meer forenzen dagelijks met lange files en overvolle treinen' of 'Hoe komt het dat Nederland een unieke plaats inneemt binnen Europa als het gaat om vrachtvervoer over wegen?' Of 'Waarom steggelen nu al twee generaties Nederlanders over de uitbreidingsplannen van Schiphol?'