Universiteit van Tilburg

Wereldprimeur: hoeveel geheimen hebben senioren?

De week start het eerste onderzoek ter wereld naar geheimen onder senioren op www.seniorenbarometer.nl. Er zal worden onderzocht hoe ouderen met geheimen om gaan, en wat de effecten van het hebben van geheimen zijn op de kwaliteit van leven. Dit onderzoek is een initiatief van de Universiteit van Tilburg en de Senioren Barometer. In dit onderzoek wordt in het bijzonder getracht in kaart te brengen hoeveel en wat voor soort geheimen ouderen hebben, en wat de verschillende positieve en negatieve aspecten zijn van het hebben van deze geheimen.

Projectcoördinator is geheimenonderzoeker drs. Andreas Wismeijer verbonden aan het Departement Klinische Psychologie van de Universiteit van Tilburg. In dit nieuwe onderzoek zal specifiek worden gekeken naar de rol die leeftijd, en daardoor levenservaring, speelt in de relatie tussen het hebben van geheimen en welzijn. Zo is het interessant om te onderzoeken of het hebben meegemaakt van, bijvoorbeeld, de tweede wereldoorlog of andere heftige levenservaringen leiden tot het hebben van meer of juist minder geheimen, en hoe deze geheimen worden ervaren.

Iedereen heeft geheimen, maar waarom hebben sommigen een groot geheim en anderen juist kleine geheimen? Waarom wordt eenzelfde geheim niet door iedereen als last ervaren? Deze vragen zullen worden onderzocht met dit onderzoek. Het onderzoek bestaat uit het invullen van een online vragenlijst en is geheel anoniem. De vragenlijst is tot en met eind November 2008 in te vullen op www.seniorenbarometer.nl.

De Senioren Barometer is het internetplatform waar kennis over senioren in Nederland in kaart wordt gebracht door senioren zelf aan het woord te laten. De Senioren Barometer is een initiatief van het adviesbureau Pro Aging in samenwerking met de Universiteit van Tilburg. Diverse (maatschappelijke) organisaties ondersteunen de Senioren Barometer en iedereen vanaf 49 jaar en ouder kan een bijdrage leven aan dit initiatief.