Vereniging Nederlandse Gemeenten

Vrijwilligers via gemeenten gratis verzekerd

28.10.2008

Alle vrijwilligers in Nederland kunnen vanaf 1 januari 2009 verzekerd worden tegen de risicos die zij lopen bij het uitoefenen van hun vrijwilligerswerk. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een verzekeringsaanbod ontwikkeld voor alle gemeenten waarmee zij op eenvoudige wijze vrijwilligers in hun gemeenten collectief kunnen verzekeren. Daarmee laten ze vrijwilligers bij ongevallen niet in de kou staan en bevorderen ze participatie en betrokkenheid van mensen in hun buurt of vereniging.

In Nederland zijn ruim vier miljoen mensen (ongeveer 25% van de bevolking) actief als vrijwilliger. Zij zijn nu nog allemaal op een andere manier verzekerd tegen risicos die ze lopen: sommige helemaal niet of onvoldoende, anderen via hun gemeente, organisatie of vereniging. Om een eind te maken aan deze verschillen biedt VNG-Verzekeringen, een dochteronderneming van VNG, een oplossing waarbij iedere gemeente alle vrijwilligers collectief kan verzekeren. De gemeente betaalt een premie op basis van het aantal inwoners. De vrijwilliger hoeft zelf geen administratieve handelingen te verrichten. In samenwerking met Centraal Beheer Achmea zijn er een tweetal verzekeringspakketten ontwikkeld die vrijwel naadloos aansluiten op het behoeftepatroon van vrijwilligers en hun organisaties.

De verwachting is dat de verzekering vanaf januari volledig gefinancierd kan worden vanuit de Rijksbijdrage. De Christen Unie heeft op 18 september jongstleden in de Tweede Kamer een motie ingediend om "meerjarig middelen toe te voegen aan de begroting van BZK om in samenwerking met de VNG een vrijwilligersverzekering mogelijk te maken". Deze motie is aangenomen. Naar verwachting wordt bij de begrotingsbehandelingen in de Tweede Kamer begin november a.s. besloten dat het geld via het gemeentefonds aan gemeenten ter beschikking wordt gesteld. Bij financiering via het gemeentefonds wordt de premie voor de vrijwilligersverzekering met ingang van 1 januari 2009 volledig opgevangen door deze bijdrage van de Rijksoverheid.

Het Rijk en gemeenten stimuleren vrijwilligerswerk. Het biedt mogelijkheden om mee te doen aan allerlei activiteiten en mensen te ontmoeten. Via vrijwilligerswerk komen mensen in contact met de buitenwereld en zijn ze minder eenzaam, hetgeen weer kan leiden tot meer zelfrespect en een zinvolle dagbesteding. Voor werkzoekenden kan vrijwilligerswerk een opstapje naar een betaalde baan betekenen.

Veel activiteiten steunen voor een groot gedeelte op de inzet van vrijwilligers, bijvoorbeeld maaltijd-bezorgers, klaar-overs of voorleesmoeders. Om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met vrijwilligerswerk volgen scholieren sinds kort een maatschappelijke stage en wordt op 31 oktober en 1 november a.s. Make a Difference Day georganiseerd.

Den Haag, 28 oktober 2008