Gemeente Nijmegen

Cadeaubonnen en oorkonde voor deelnemers tuinenwedstrijd

28/10/2008

Cadeaubonnen voor een tuincentrum en een oorkonde. Dat ontvingen de winnaars van de jaarlijkse tuinenwedstrijd van de gemeente Nijmegen op maandag 27 oktober uit handen van wethouder Jan van der Meer.

In de categorie voortuinen en/of zijtuin ging de eerste prijs naar Yvonne van Dalen. Zij woont in de Einsteinstraat in de wijk Grootstal. De prijs voor de mooiste balkon-/geveltuin ging naar Monique Pastoors. Zij woont in het centrum. Beiden ontvangen een cadeaubon ter waarde van 100 euro. De nummers 2 en 3 in beide categorieën ontvangen ook een waardebon van respectievelijk 75 en 50 euro. Daarnaast heef de jury de familie In den Bosch uit het Waterkwartier beloond met een waarderingsprijs. Meneer In den Bosch is de tachtig al ruim gepasseerd maar dat weerhoudt hem er niet van om zijn tuin, een ware blikvanger in de straat, zelf te onderhouden.

De Nijmeegse tuinenwedstrijd is in 2007 in het leven geroepen. Met deze wedstrijd wil de gemeente bewoners stimuleren om steenoppervlak te vervangen door groen en de tuinen te verfraaien met mooie planten. Groen zorgt immers voor een gezondere en prettiger leefomgeving, en draagt bij aan de leefbaarheid in de wijken. Aan de wedstrijd kunnen alle voortuinen, zijtuinen, geveltuinen en balkons meedoen, zolang ze maar zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. De afmeting van een tuin of het balkon is niet doorslaggevend.

W el zijn aan de deelname de volgende voorwaarden verbonden:


* Groen: minimaal 50 procent van de tuinoppervlakte dient beplant te zijn

* Planten en dieren: het heeft de voorkeur als bij de beplantingskeuze/inrichting rekening is gehouden met diervriendelijke soorten, zoals vlinderplanten, en/of gebruik gemaakt wordt van een aantal inheemse ('wilde') planten.

Chemische middelen: in de tuin en op de verharding worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.