Politie Haaglanden

Persberichten 28 oktober

Haaglanden, 28-10-2008

Alcoholcontrole
Den Haag Tijdens een alcoholcontrole op de Vaillantlaan moesten maandagavond 27 oktober tussen 20.30 uur en 21.30 uur 68 bestuurders een blaastest doen. Van hen bleek één motorrijder teveel te hebben gedronken. Hij blies 260 ugl en kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van een uur. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (=0,5 promille) Voor beginnend bestuurders (minder dan vier jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (=0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Jongens aangehouden met vuurwapen
Den Haag Twee Hagenaars van 19 en 20 jaar werden maandag 27 oktober aangehouden toen zij op de Frans Halsstraat een vuurwapen bij zich hadden. Agenten kwamen omstreeks 21.50 uur in de Frans Halsstraat poolshoogte nemen naar aanleiding van een melding dat er in een auto ingebroken werd. De twee jongens werden in de omgeving staande gehouden, maar bleken niet te voldoen aan het signalement van de auto-inbrekers. Op het moment dat de twee weer verder mochten lopen, zagen de agenten op de grond een mapje liggen. In het mapje bleek een vuurwapen te zitten waarop de twee alsnog werden aangehouden. De politie onderzoekt de zaak.

Hennepkwekerij aangetroffen
Den Haag Op maandag 27 oktober omstreeks 10.45 uur werd in een woning aan de Noorderbrink een Hennepkwekerij aangetroffen. Personeel van Eneco had de politie naar het pand geroepen omdat men een daar dacht een hennepkwekerij aan te treffen. Op de derde etage van het pand werden in twee ruimtes 264 planten aangetroffen. De kwekerij is ontmanteld en Eneco heeft de stroom afgesloten. De meter bleek omzeild te zijn. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van illegale kwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat leidt tot brandgevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt dan vraagt de politie nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Man aangehouden na belemmering ambtshandeling
Den Haag Een 32-jarige man uit Den Haag is op maandag 27 oktober om 20.50 uur aangehouden op de Van Musschenbroekstraat. Agenten controleerden de man en roken vanuit de auto een henneplucht. Toen zij de bestuurder vervolgens vroegen zijn kofferbak te openen, weigerde hij dit en ging demonstratief voor de achterklep staan. Hij werd drie maal gevraagd om daar weg te gaan waaraan hij niet voldeed. De agenten hielden de man hierop aan. In de kofferbak troffen zij vier ventilatoren aan die ook in hennepkwekerijen gebruikt worden. De politie onderzoekt de zaak.

Twee mannen aangehouden
Den Haag Twee mannen van 43 en 45 jaar oud afkomstig uit Den Haag en Zoetermeer werden dinsdag 28 oktober om 03.30 uur aangehouden op de Binckhorstlaan aan de achterzijde van Carpetland. De twee waren met een steekwagen en een ladder bezig het pand te beklimmen. De twee wilden koper stelen. Beiden mannen werden aangehouden op verdenking van poging tot inbraak. De politie onderzoekt de zaak.

Met een slok te veel op de fiets
Den Haag De politie zag op maandag 27 oktober om 20.40 uur een 46-jarige Hagenaar op de Westduinweg rijden op een fiets zonder verlichting. Toen de agenten de man lieten stoppen, vergat de Hagenaar zijn voeten op de grond te zetten waardoor hij bijna viel. Agenten hadden het vermoeden dat de man nogal wat had gedronken. Aan het bureau legde hij een blaastest af en blies 855 ugl. De man kreeg een boete voor het rijden onder invloed en zonder verlichting. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (=0,5 promille) Voor beginnend bestuurders (minder dan vier jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (=0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Automobilist gezocht
Den Haag Een 89-jarige Hagenaar komt graag in contact met de bestuurder van een auto waarmee hij op donderdag 23 oktober in botsing kwam. De man wilde die donderdag omstreeks 10.40 uur met zijn invalidenkar de kruising van de Laan van Meerdervoort met de Troubadourstraat oversteken. Hij dacht nog voor een naderende auto langs te kunnen maar zag daarbij een tweede auto, die op de linker rijbaan reed, over het hoofd. De vrouwelijke bestuurder van deze auto probeerde nog te remmen, maar kon niet voorkomen dat zij de oude man met zijn invalidenkar raakte. De man kwam met zijn invalidenkar ten val en liep hierdoor een gebroken heup op. Ondanks dat de Hagenaar vermoedelijk zelf schuldig is aan de aanrijding, komt hij graag in contact met de bestuurder van deze auto. Tot op heden heeft zich echter niemand gemeld. Bent of kent u de bestuurder van de bedoelde auto of bent u donderdag 23 oktober getuigen geweest van deze aanrijding? Neemt u dan contact op met politiebureau Laak via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Flitsende Fransman
Leidschendam Een 21-jarige Fransman moest maandagavond 27 oktober om 21.20 uur direct afrekenen nadat agenten de man controleerden op overschrijding van de maximum snelheid. De man reed met 140 km/uur over de Rijksweg. Nadat hij zijn boete betaald had, mocht hij weer verder rijden.

Ruzie om een parkeerplaats
Voorburg Politieagenten moesten maandag 27 oktober om 12.30 uur bemiddelend optreden nadat twee vrouwen (38 en 47 jaar) ruzie kregen om een parkeerplaats. De 38-jarige Voorburgse parkeerde haar auto in een parkeervak op de Appelgaarde en de 47-jarige Rijswijkse vond dat dat kennelijk te lang duurde. Er ontstond tussen beide vrouwen een hoog oplopende ruzie die ontaarde in fysiek geweld waarbij de Voorburgse werd mishandeld. De twee kinderen van de vrouw raakten overstuur. De Rijswijkse reed na de ruzie weg, maar kon dankzij het genoteerde kenteken later worden achterhaald. Aan het bureau kwam de 47-jarige tot inkeer en bood haar excuses aan. Na een bemiddelend gesprek werd de ruzie opgelost.

Beginnend bestuurder in de fout
Wassenaar Een 21-jarige automobiliste ging dinsdag 28 oktober kort na middernacht in de fout. Politieagenten zagen de man rijden op de Burmanlaan en hielden hem staande. Hij bleek teveel te hebben gedronken en blies 125 ugl. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (=0,5 promille) Voor beginnend bestuurders (minder dan vier jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (=0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Autokraker aangehouden
Rijswijk Dankzij alert optreden van een getuige kon de politie maandag 27 oktober om 21.00 uur een 37-jarige Hagenaar aanhouden op verdenking van diefstal uit een auto. De Hagenaar nam vanuit de geparkeerde auto aan het Jaagpad een parkeerkaart weg en rende via de brug over de Vliet weg. Op aanwijzingen konden de agenten de man achterhalen. In de auto lag een steen waarmee een ruit was ingegooid. De parkeerkaart had de man in zijn vlucht weggegooid.

Oplichter actief
Rijswijk Een 82-jarige inwoonster uit Rijswijk werd maandag 27 oktober om 15.00 uur het slachtoffer van een babbeltruc. Een nog onbekende man belde bij de vrouw in de Triangelstraat aan en vertelde dat zij een pannenset had gewonnen. De man liet de set aan de beduusde vrouw zien. In het gesprek dat daarop volgde, vertelde de man dat de vrouw 300 euro aan voorrijkosten moest betalen. Totaal overdonderd door de man betaalde zij het gevraagde bedrag. Nadat de man was vertrokken bleek dat zij was opgelicht. De politie waarschuwt met nadruk voor deze vorm van criminaliteit. Veel mensen denken dat dit 'hen niet zal overkomen'. Toch loopt iedereen - jong en oud - de kans om slachtoffer te worden van een babbeltruc. Het is dus zaak goed op te letten als u wordt aangesproken door een onbekende. Laat nooit zomaar een onbekende in uw woning binnen. Vraag om legitimatie en controleer dat. Laat de onbekende tijdens de controle buiten staan en doe (of laat) de voordeur dicht. Bewaar geen grote contante geldbedragen thuis en geef nooit uw pincode af. Ook niet als iemand van de bank of de politie belt of voor uw deur staat. Geen enkele officiële instantie zal u ooit om uw pincode vragen. Probeer zo snel mogelijk op te schrijven hoe de mensen eruit zagen die bij u aan de deur zijn geweest en bel onmiddellijk de politie, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest. Het telefoonnummer is 0900-8844

Controle fietsverlichting
s-Gravenzande De politie controleerde maandagavond 27 oktober tussen 18.00 en 19.00 uur de fietsverlichting van het verkeer op de Groeneweg. Twaalf fietsers werden aan een controle onderworpen. Eén daarvan reed zonder licht en kreeg een bekeuring. Vanaf 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Voorwaarde is dat de losse lampjes op het bovenlichaam worden gedragen en duidelijk en voortdurend zichtbaar zijn voor andere weggebruikers. Meer informatie staat op de internetsite; www.losselampjesmogenook.nl. Om verkeersveiligheid van fietsers en bromfietsers, de meest kwetsbare verkeersdeelnemers, te vergroten controleert Politie Haaglanden de komende maanden in de hele regio intensief op het gebruik van de juiste verlichting en reflectoren. Op diverse basisscholen controleren agenten de komende weken fietsverlichting van kinderfietsen om schoolkinderen en ouders nadrukkelijk te betrekken bij het voeren van de juiste fietsverlichting. Een bekeuring voor defecte fietsverlichting bedraagt 20 euro.

Kopstaart met letsel
Naaldwijk Een 23-jarige automobiliste raakte maandag 27 oktober om 09.20 uur lichtgewond bij een aanrijding op de Burgemeester van Doornlaan. De vrouw botste achterop een voor haar rijdende personenauto bestuurd door een 45-jarige automobilist. De vrouw raakte daarbij gewond aan haar nek. De GGD vervoerde de vrouw met nekklachten naar het ziekenhuis.

Auto contra bromfiets
Honselersdijk Een 37-jarige automobilist veroorzaakte maandag 27 oktober om 16.00 uur een aanrijding op de Middel Broekweg. De man zag ter hoogte van het tankstation een 17-jarige bromfietser over het hoofd en botste tegen de onfortuinlijke brommerrijder. De jongen raakte daarbij gewond. De GGD vervoerde de jonge bestuurder met een pijnlijke heup naar het ziekenhuis.

Autodieven aangehouden
Delft De politie hield maandag 27 oktober om 11.30 uur twee Amsterdammers (26 en 41 jaar oud) aan op verdenking van diefstal van een auto. Het duo reed over Rijksweg A13 in een gestolen auto en vielen bij een routinecontrole door de mand. De politie bracht het stel over naar Amsterdam omdat de auto daar gestolen was.

Preventieactie auto-inbraken Delft
Delft - De gelegenheid maakt de dief is helaas maar al te waar. Ook in het verzorgingsgebied van Bureau Delft zijn auto-inbrekers actief. Zij lijken het daarbij vooral gemunt te hebben op waardevolle spullen die zichtbaar in de autos worden achtergelaten.

In de eerste acht maanden van dit jaar deden 454 aantal mensen aangifte van diefstal uit hun auto. In de vergelijkbare periode in 12007 waren dat er nog 273 stuks. Een stijging met ruim 60 %.

Politiebureau Delft besteedt extra aandacht aan diefstallen uit autos. Extra surveillance op zogenoemde hotspots. Maandag 27 oktober controleerde agenten en medewerkers van de gemeente Delft, Toezicht Openbare Ruimte (TOR) diverse personenautos in de omgeving van de Westlandseweg. Ruim 180 automobilisten werden daarbij aangesproken en gewezen op de mogelijke risicos van het achterlaten van waardevolle goederen in hun auto. Tijdens de actie kregen bestuurders preventiemateriaal uitgereikt.

De politie wijst op het belang om ook zelf alert te zijn op het voorkomen van diefstal uit auto.

* Neem altijd de sleutel uit het contact als u uitstapt, ook al is het maar voor even. Sluit de auto af;

* Haal de autoradio (of het 'frontje') uit de auto. Neem hem mee en verstop hem niet in de auto;

* Laat nooit kostbaarheden zichtbaar in de auto achter, zoals camera, telefoon, laptop, koffer, autopapieren, navigatiesysteem, MP3 speler, geld, cheques of creditcards. Let ook op de bevestiging van uw navigatiesysteem: alleen een zuignap op de voorruit kan al aanleiding zijn voor inbraak in uw auto;
* Laat zien dat u niets waardevols verbergt. Zet eventueel het dashboardkastje open;

* Laat ook geen andere spullen zichtbaar in de auto achter, zoals een (boodschappen-)tas, kleding of papieren;
* Parkeer op een goed verlichte plaats. Zo hebben anderen zicht op uw auto;

* Registreer en merk waardevolle bezittingen in uw auto. De kans dat u uw bezittingen later terugkrijgt, is hierdoor groter. Registreer merk-, serie- en typenummer van uw autoradio, navigatiesysteem, cd-speler, speakers, autotelefoon en van andere waardevolle eigendommen. Dan kunt u hiervan bij aangifte een goede omschrijving geven. Noteer de gegevens op de gratis registratiekaart van de politie. Gebruik voor het merken van uw bezittingen uw postcode en huisnummer. Maak bij verandering van postcode de oude code niet onleesbaar.

Met de schrik vrij
Zoetermeer Een 53-jarige automobilist uit Zoetermeer kwam maandag 27 oktober met de schrik vrij. De man reed over de Amerikaweg en kwam bijna in botsing met een grote vrachtwagen. De 53-jarige wilde de vrachtwagenchauffeur inhalen maar om nog onbekende redenen trachtte de chauffeur dat te beletten. Hierbij sneed de man de automobilist die ternauwernood een aanrijding kon voorkomen. Kort hierna wist de hevig geschrokken Zoetermeerder de chauffeur aan te spreken. De man was totaal niet onder indruk van het voorgaande. De politie gaat een pittig gesprek voeren met de werkgever van de chauffeur, in de hoop dat de vrachtwagenchauffeur inziet hoe gevaarlijk hij bezig was.