Artsen zonder Grenzen


Sudanese overheid dreigt activiteiten Artsen zonder Grenzen in Zuid-Darfur te schorsen

28/10/2008 11:15 -- Kortgeleden hebben functionarissen van de Sudanese overheid aangegeven dat de overheid mogelijk de activiteiten van Artsen zonder Grenzen in de regio Zuid-Darfur zal schorsen.

Eerder dit jaar, in februari, heeft Artsen zonder Grenzen (Nederland) een overeenkomst getekend met de staat van Zuid-Darfur voor het uitvoeren van medische activiteiten gedurende 2008. De overeenkomst is gebaseerd op de behoefte aan medische zorg van de lokale bevolking en van gevluchte Darfurianen in Zuid-Darfur.

De overeenkomst werd naar Khartoem, de zetel van de Sudanese regering, gestuurd voor bekrachtiging op nationaal niveau. Daarop heeft Artsen zonder Grenzen maandenlang getracht de benodigde handtekeningen van de Sudanese overheid te verkrijgen. Tot op heden is dit echter niet gelukt.

De overheid heeft Artsen zonder Grenzen gevraagd het aantal medewerkers in te krimpen, sommige medische activiteiten te staken en teamgroottes te beperken. Wij zullen doorgaan met onze onderhandelingen om de overeenkomst, die onze huidige activiteiten behelst, ondertekend te krijgen.

Sinds 2004 biedt Artsen zonder Grenzen humanitaire medische hulp in Darfur met volledige openbaarheid van zaken en met de toestemming van Sudanese overheidsfunctionarissen.

Artsen zonder Grenzen werkt al meer dan 25 jaar in Sudan. De afgelopen 4 jaar hebben wij in onze klinieken en ziekenhuizen honderdduizenden patiënten behandeld in Darfur. Ons werk hier heeft verbetering gebracht voor de gezondheid van de mensen en hun lijden verminderd.

Vincent Hoedt, voormalig landencoördinator in Darfur en nu werkzaam op de afdeling operaties van Artsen zonder Grenzen in Amsterdam: 'Decennialang hebben Sudanese autoriteiten Artsen zonder Grenzen toegang tot het land gegeven om mensen in nood te helpen. Wij begrijpen niet waarom zij nu proberen onze medische hulp aan de bevolking te verhinderen. Het is ongelooflijk frustrerend; want het is duidelijk dat de nood in Darfur nog steeds ernstig is.'

Meer weten over het werk van Artsen zonder Grenzen in Darfur »