Gemeente Overbetuwe


Overbetuwe gaat âhart safeâ

---

In Nederland worden jaarlijks duizenden mensen getroffen door een hartstilstand. Bij een hartstilstand telt iedere minuut! Zonder ingrijpen treedt er al binnen 4 tot 6 minuten hersenschade op. Wordt er binnen 5 minuten gestart met defibrilleren dan is de overlevingskans al 70 tot 80%.

De ambulances in ons land zijn allemaal voorzien van een defibrillator, en kunnen dus een hartfibrillatie doorbreken (defibrilleren). Ambulances zijn echter vaak niet eerder dan tussen 8 tot 12 minuten ter plaatse. Dat betekent dat er veel kostbare en levensreddende tijd verloren gaat. Door de inzet van een AED (Automatische Externe Defibrillator), die in principe iedereen na een korte training kan bedienen, kan veel tijd gewonnen worden.

Om tijd te winnen zijn de brandweerkorpsen en toezichthouders van gemeente Overbetuwe al uitgerust met een AED. Brandweerkorpsen moeten echter wachten op een opdracht vanuit de centrale meldkamer. Ook dit kan fatale minuten duren. De toezichthouders kunnen alleen hulp bieden tijdens hun diensttijd en als ze toevallig ter plaatse zijn.

Gemeente Overbetuwe wil de mogelijkheden voor snelle hulpverlening met een AED vergroten. Vandaar de samenwerking met Stichting Kloppend hart voor Lingewaard om Overbetuwe âhart safeâ te maken. Doel van de gemeente is om bij een hartstilstand binnen 5 minuten een AED ter plaatse te hebben. Inwoners worden door een EHBO-vereniging opgeleid en weten waar de apparaten hangen. Met een AED in de buurt kan en moet men gelijk in actie komen en kunnen anderen hulp inschakelen door 112 te bellen.

Hoe werkt het?

Nadat 112 is gebeld, wordt vanuit de meldkamer de hulpverlening door opgeleide vrijwilligers opgestart. Er is een speciale database met de namen van mensen die hebben aangegeven mee te willen werken aan het project en die kunnen reanimeren en/of defibrilleren. Op het moment dat er een melding bij de meldkamer binnenkomt, zorgt het systeem ervoor dat de mensen die kunnen reanimeren en die het dichtst bij het slachtoffer zijn een SMS bericht ontvangen op hun mobiele telefoon. Zij kunnen dan direct starten met reanimeren tot de ambulance arriveert. Daarnaast wordt een SMS bericht gestuurd naar de mensen die in de buurt van de dichtstbijzijnde AED zijn, en deze kunnen bedienen, met de melding deze te brengen naar de locatie waar het slachtoffer zich bevindt. Op deze wijze wordt voorkomen dat er onnodig tijdverlies optreedt doordat er bijvoorbeeld pas door de aanwezigen bij het slachtoffer wordt besloten dat de AED gehaald moet worden of, erger nog, dat er helemaal geen AED gehaald wordt omdat men niet van het bestaan afweet.

Hoe kunt u aan het project bijdragen?

Dat kan op twee manieren:


1. De gemeente en Stichting hebben niet de financiële mogelijkheden om op elke locatie binnen 5 minuten een AED te plaatsen. We zijn afhankelijk van de bijdrage van particulieren of het bedrijfsleven. Hebt u interesse om voor uw gebied een AED aan te schaffen dan kunt u contact opnemen met de Stichting Kloppend Hart voor Lingewaard: www.stichtingkloppendhartvoorlingewaard.nl of via info@kloppendhartvoorlingewaard.nl


2. Vrijwilligers die wonen of werken binnen Overbetuwe en in het bezit zijn van een certificaat van de Nederlandse Reanimatie Raad, kunnen zich aanmelden voor dit project. Ook mensen die willen worden opgeleid kunnen zich aanmelden. Dit kan o.a. bij Stichting Kloppend Hart voor Lingewaard: www.stichtingkloppendhartvoorlingewaard.nl of via info@kloppendhartvoorlingewaard.nl.

In de gemeente Lingewaard is dit project succesvol. Er hangen ruim 100 AEDâs in Lingewaard en er zijn zoân 600 vrijwilligers opgeleid. In
2007 is in 7 gevallen de AED toegepast, waarvan 5 ker levensreddend. We hopen dat samen met u het project ook in Overbetuwe een groot succes wordt!