Grootschalige verkeerscontrole in Bodegraven

20 auto's in beslag genomen

Bodegraven , 28-10-2008 o De politie van Bodegraven heeft op maandag 27 oktober tussen 09.30 en 16.00 uur een grootschalige verkeerscontrole gehouden. Deelnemers aan de controle waren de Belastingdienst, Inspectie Verkeer en Waterstaat, Vreemdelingendienst, Verkeersdienst en de Rijksdienst voor het wegverkeer.

Catchken Voorbijgaande autos op de Goudseweg N459, tussen Bodegraven en Reeuwijk, werden gescand door de ANPR (Automatic Number Plate Recognition) ook wel de catchken genoemd. Autos waarop de ANPR aansloeg werden naar de controleplaats op het Rijkswaterstaatterrein aan het Nespad begeleid.

In totaal werden er 2216 voertuigen gescand, waar 39 keer een 'gesignaleerd' voertuig uit voort kwam. Negen van deze zaken waren reeds in behandeling bij de Belastingdienst. 30 zaken werden op de controleplaats behandeld. 5.294 euro aan openstaande schulden werden direct betaald. 20 autos werden in beslag genomen omdat de automobilisten niet konden voldoen aan hun schulden.

Snelheidscontrole Op de Goudseweg in Bodegraven, werd er door het RVHT (Regionaal Verkeershandhavingsteam) binnen de bebouwde kom door een radarauto op snelheid gemeten. In totaal zijn er door de radarauto 230 snelheidsovertredingen waargenomen. Deze weggebruikers kunnen een bekeuring via de post verwachten.

Check op veiligheid Agenten controleerden autos op de controleplaats op uiteenlopende zaken. Zo zijn er bekeuringen uitgeschreven voor het rijden zonder rijbewijs, losliggende lading, het niet dragen van een gordel, onvoldoende profiel van banden, de afwezigheid van remlicht en het ontbreken van een losbreekreminrichting van een aanhangwagen. Allemaal overtredingen die bij kunnen dragen aan ongelukken in het verkeer, vandaar ook dat de politie daar streng op controleert. Eén van de automobilisten had nog een openstaande boete van 243,75 euro die hij direct kon betalen.

Controle op taxis De inspectie van Verkeer en Waterstaat heeft zeven taxis gecontroleerd. Eén taxichauffeur kreeg proces-verbaal vanwege een niet goedgekeurde taxameter. De Inspectie kan daarmee controleren of taxichauffeurs klanten niet meer berekenen dan het maximumtarief. De taxameter moet jaarlijks gekeurd worden.

Meerdere controles met catchken Inmiddels is de catchken in de politieregio Hollands Midden al een aantal keer ingezet, onder andere in Leiden, Gouda en Nieuwerkerk aan den IJssel. De catchken zal in de toekomst vaker worden ingezet om schulden, openstaande boetes, gestolen autos, etc. aan te kunnen pakken.