Milieudienst Rijnmond

DCMR doet onderzoek naar bodem Broekpolder

28.10.2008 12:00
Expertisecentrum, Bureau Bodem Ontwikkeling

In de Broekpolder in Vlaardingen voert de DCMR op dit moment een bodemecologisch onderzoek uit dat bestaat uit een inventarisatie van de flora en fauna en het nemen van bodemmonsters.

Aanleiding van het onderzoek is een besluit van Gedupeerde Staten over dit gebied en is gericht op de huidige bestemming. Het onderzoek vindt plaats in opdracht van de provincie onder toezicht van de DCMR Milieudienst Rijnmond. De provincie wil aan de hand van de uitkomsten van dit onderzoek bepalen of saneringsmaatregelen nodig zijn.

De Broekpolder werd in de jaren `60 en `70 opgehoogd met vervuilde baggerspecie. Het bodemecologisch onderzoek moet duidelijkheid maken wat de mogelijke gevolgen hiervan zijn voor het planten- en dierenleven en of maatregelen nodig zijn. Het gaat daarbij vooral om dieren die op of in de bodem leven. In 1998 is eerder onderzoek uitgevoerd dat echter uitsluitend gericht was op de verontreiniging. Hierbij werden de ecologische aspecten niet in kaart gebracht. Mogelijke risico's die uit het onderzoek naar voren komen, worden in een bodemsaneringsplan uitgewerkt. Dit is van belang voor de verdere ontwikkeling van de Broekpolder als natuur- en recreatiegebied.