CPNB


Persbericht 28-10-2008
Winnaar met 25% van 47.724 stemmen
De overgave van Arthur Japin winnaar NS Publieksprijs 2008

De verkiezing voor de NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek 2008 is met 25% van de stemmen gewonnen door De overgave van Arthur Japin. In totaal brachten 47.724 mensen een stem uit, 35% meer dan vorig jaar. Dat heeft de CPNB, initiatiefnemer van deze oudste landelijke publieksprijs, vandaag bekendgemaakt. Arthur Japin kreeg de NS Publieksprijs uit handen van de Amerikaanse Consul-Generaal Marjorie A. Ames die hem in haar toespraak roemde om zijn pakkende weergave van een belangrijke periode in de Noord-Amerikaanse geschiedenis. De overgave mag de eretitel `Boek van het Jaar 2008' voeren. Japin ontving een sculptuur van Jeroen Henneman en een eregeld van EUR 7.500,-. NS voegde daar een 1ste klas Jaarabonnement ter waarde van EUR 5.349,- aan toe.

In De overgave komt de Amerikaanse pioniersvrouw Granny aan het woord. In de strijd om grondgebied tussen de Comanche-indianen en de kolonisten moet Granny in het reine komen met zware persoonlijke verliezen. De overgave heeft 17 top 10-noteringen gekend in De Bestseller 60. Inmiddels zijn er van dit op feiten gebaseerd verhaal 180.000 exemplaren verkocht.

De verkiezing voor de NS Publieksprijs vond van 7 september t/m 23 oktober plaats op internet. Boekwinkels, bibliotheken, uitgevers en NS riepen via hun sites lezers op te stemmen. Opvallend veel jongere lezers reageerden op de vraag welk boek hen het meeste aansprak; 25,4% van de stemmers is onder de 30 jaar.

Voor de 22ste editie van de Publieksprijs voor het Nederlandse Boek waren, naast De overgave van Arthur Japin, genomineerd: De boodschapper en de Koran van Kader Abdolah, Eindeloos bewustzijn van Pim van Lommel, Echte mannen eten geen kaas van Maria Mosterd, Blauw water van Simone van der Vlugt en Het recht op terugkeer van Leon de Winter.

Winnaars in het verleden waren Heren van de thee van Hella S. Haasse, Indische duinen van Adriaan van Dis en In Europa van Geert Mak. De winnaar van 2007 was Het zijn net mensen van Joris Luyendijk.