Gemeente Ede

nummer 198 / Ede, 28 oktober 2008

Ook volgend jaar subsidie voor afkoppelen in Componistenbuurt

De inwoners van de Componistenbuurt in Ede kunnen ook volgend jaar subsidie krijgen voor het afkoppelen van hun woningen. Het college van burgemeester en wethouders heeft de bestaande subsidieregeling voor een jaar verlengd. Bij het afkoppelen verdwijnt het regenwater niet langer in het riool, maar wordt opgevangen in de eigen tuin. De subsidie voor voorzieningen voor het opvangen van het regenwater bedraagt maximaal 10,- per vierkante meter dak.

Tot nu toe is ongeveer 15% van het beoogde dakoppervlak afgekoppeld. In de praktijk blijken bewoners meer tijd nodig te hebben omdat afkoppelen vaak in combinatie met herinrichting van de tuin gebeurt. De subsidieregeling is daarom met een jaar verlengd. De verwachting is dat nog eens 15% via deze subsidieregeling zal worden afgekoppeld.

Afkoppelproject
Afgelopen jaar is in de Componistenbuurt een afkoppelproject uitgevoerd. Het regenwater gaat zoveel mogelijk de grond in en verdwijnt niet langer in het riool. De regenpijp aan de voorkant van de huizen is in de meeste gevallen al afgekoppeld bij de uitvoering van het afkoppelproject. De meeste huizen hebben echter ook een regenpijp aan de achterkant van het huis. Hier zijn verschillende mogelijkheden om af te koppelen zoals opvang in een vijver of in speciale infiltratiekratjes. De gemeente heeft een speciale adviseur aangesteld die samen met de bewoners bekijkt wat de beste oplossing is.

Duurzaam waterbeheer
Door het afkoppelen raakt de riolering tijdens zware neerslag minder snel overbelast en wordt wateroverlast voorkomen. Bovendien hoeft door het afkoppelen minder water gezuiverd te worden door de rioolwaterzuivering. Huishoudelijk afvalwater blijft natuurlijk wel op het rioolstelsel aangesloten.
Het afkoppelen gebeurt onder de noemer duurzaam waterbeheer, waarbij de gemeente schoon en vuil water zoveel mogelijk scheidt. Regenwater wordt daarbij van de riolering afgekoppeld. Schoon regenwater kan namelijk het beste gewoon de grond inzakken.

---