FNV: Niet wachten op SER-advies nanotechnologie

28/10/2008 13:52

FNV Vakcentrale

Wacht niet tot het SER-advies is uitgebracht. Maar neem nu direct beschermende maatregelen tegen de risico's die werknemers lopen bij blootstelling aan nanodeeltjes. Dat schrijft FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld vandaag aan minister Donner van Sociale Zaken.

In de brief laat Nederlands grootste vakcentrale weten het een onverkwikkelijke zaak te vinden dat er momenteel in Nederland onduidelijkheid bestaat over welke beschermende maatregelen tijdens het werken met nanodeeltjes afdoende zijn en welke worden ingezet. Ook constateert zij dat de arbeidsinspectie geen gereedschap in handen heeft om daar waar nodig corrigerend op te treden. "Dit is een situatie die snel dient te worden opgeheven," aldus Hartveld in zijn brief.

De FNV is voorstander van strikte toepassing van het voorzorgsprincipe en niet ' een beetje' voorzorg. Werkplekken waar met deze deeltjes wordt gewerkt zijn veelal niet goed beschermd, omdat men in bedrijven niet weet wanneer de situatie echt veilig is. Het is in veel situaties (nog) niet mogelijk om de hoeveelheid deeltjes te meten. En als dat toch kan, dan heeft men geen referentiekader (grenswaarden) om te beoordelen of de situatie nu veilig is of niet. Dierproeven hebben aangetoond dat ratten mesothelioom (kanker) ontwikkelen als gevolg van blootstelling aan bepaalde typen nanodeeltjes.

In de brief aan de minister stelt FNV-bestuurder Hartveld een aantal maatregelen voorgesteld die direct kunnen worden ingezet, zoals aanpassing van de etiketteringersplicht en invoering van labels. Bedrijven doen momenteel veel te geheimzinnig over inzet van nanodeeltjes, dat laat werknemers en burgers onwetend. Ook wijst Hartveld op de situatie in Frankrijk dat een notificatieplicht in voorbereiding heeft: de verplichting voor producenten en importeurs om op een centrale plek aan te melden dat er nanodeeltjes verwerkt zijn in de producten die op de markt worden gebracht, dan wel geïmporteerd worden. Hartveld: "Dit lijkt een zeer goed initiatief dat bij voorkeur Europees overgenomen moet worden. Ook in Nederland pleit de FNV voor een dergelijke verplichting."

De FNV stelt bovendien voor om een commissie in te stellen die voor de meest gebruike nanostoffen zo snel mogelijk voorlopige, veilige grenswaarden gaat vaststellen. Volgens de FNV is dit mogelijk.

Hartveld besluit zijn brief aan Donner met: "Het Kabinet stelt dat wij een koppositie innemen op het terrein van nanotechnologie binnen Europa. Daar hoort naar het oordeel van de FNV onlosmakelijk een koppositie bij op het terrein van gezondheidsbescherming van werknemers."





http://www.fnv.nl




FNV