Gerechtelijke organisatie

Veroordeling als gevolg van gebruik van een lokfiets blijft in stand

Den Haag, 28 oktober 2008 - In maart 2006 heeft de verdachte voor het NS station in Deventer een fiets gestolen. Dit was een onafgesloten fiets die door politie tussen andere fietsen was gestald in het kader van een fietsenproject.
Op 21.2.2007 is de verdachte voor deze diefstal door het hof Arnhem veroordeeld tot 52 dagen gevangenisstraf, waarvan 30 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaren. De verdachte heeft tegen die uitspraak beroep bij de Hoge Raad ingesteld.

De procedure bij de Hoge Raad
De advocaten van de verdachte, mr. A.R. Maarsingh en mr. A.C. Huisman, beiden advocaat in Deventer, stellen zich op het standpunt dat het openbaar ministerie in deze zaak niet-ontvankelijk is vanwege de gebruikte opsporingsmethode, de inzet van een lokfiets, dan wel dat er sprake zou zijn van onrechtmatig verkregen bewijs. Advocaat-generaal mr. G. Knigge heeft op 26 augustus 2008 in zijn advies aan de Hoge Raad geconcludeerd tot vernietiging van de uitspraak van het hof Arnhem.

De uitspraak van de Hoge Raad
De Hoge Raad stelt dat het plaatsen van een lokfiets door de politie om fietsendieven te betrappen op zichzelf geoorloofd is. De politie heeft niet meer gedaan dan het plaatsen van die fiets op een plek waar veel fietsen worden gestald en waar veel fietsen worden gestolen, om vervolgens af te wachten wat er zou gebeuren.
Het hof heeft geoordeeld dat er geen sprake is geweest van onrechtmatig handelen door de politie. Er was geen sprake van uitlokking. Het plaatsen van de lokfiets heeft de verdachte niet tot andere handelingen gebracht dan die waarop zijn opzet al tevoren was gericht.
De Hoge Raad laat het oordeel van het hof in stand en verwerpt het beroep.

Gevolgen van deze uitspraak
De uitspraak van het hof Arnhem van 21 februari 2007 is definitief geworden.

Dit is een samenvatting van de uitspraak van de Hoge Raad van 28 oktober 2008. Bij verschil tussen deze samenvatting en de volledige uitspraak is laatstgenoemde bindend.

Den Haag, 28 oktober 2008,
mw. mr. E. Hartogs, griffier
Tel 070-3611236

LJ Nummer

BE9817

Bron: Hoge Raad der Nederlanden Datum actualiteit: 28 oktober 2008 Naar boven