J&G: Rouvoet onderzoekt kosten en baten gezinsvriendelijk werkgeverschap

Dinsdag 28 oktober 2008, nummer 50

Rouvoet onderzoekt kosten en baten gezinsvriendelijk werkgeverschap

Minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin laat onderzoeken welke kosten en baten verbonden zijn aan gezinsvriendelijk werkgeverschap. Volgens hem kunnen maatregelen die werknemers beter in staat stellen gezin en werk te combineren goed samengaan met de kabinetsdoelstelling om de arbeidsparticipatie te verhogen. Minister Rouvoet laat daarom een kosten/baten-analyse maken van gezinsvriendelijk werkgeverschap. Duidelijk moet worden welke maatregelen effectief zijn om werknemers voldoende eigen tijd te geven voor gezinstaken, zonder dat dit ten koste gaat van hun arbeidsparticipatie; of deze zelfs doen toenemen. Ook moeten de afspraken aantrekkelijk zijn voor werkgevers. Rouvoet lanceert zijn initiatief vandaag in een rede over 'gezinsvriendelijk werkgeverschap' in de Haagse Kloosterkerk.

In zijn speech voor een internationaal publiek van werkgevers, bestuurders en politici wijst vice-premier en minister voor Jeugd en Gezin Rouvoet erop dat - ondanks de huidige financieel--economische situatie - de vraag naar goede arbeidskrrachten naar verwachting hoog zal blijven. Veel mensen willen ook wel (meer) werken, maar zien daarvan af omdat het slecht met gezins- en opvoedingstaken te combineren is. Meer kinderopvang is hiervoor niet de oplossing, omdat het gaat om ouders die zélf voldoende tijd voor hun kinderen willen hebben.

Volgens minister Rouvoet lopen de belangen van werkgevers en (jonge) ouders meer gelijk op dan vaak wordt aangenomen. Meer flexibiliteit in bijvoorbeeld werktijden en aanwezigheidseisen kan voor veel mensen de arbeidsmarkt openbreken of hun mate van arbeidsparticipatie verhogen.

De minister doet daarom een appèl op werkgevers en werknemers om op landelijk en organisatieniveau al bestaande mogelijkheden beter te benutten en nieuwe creatieve oplossingen te bedenken en toe te passen.

Zelf laat de minister voor Jeugd en Gezin onderzoeken welke kosten en baten verbonden zijn aan gezinsvriendelijke maatregelen; dit ook uitgesplitst naar sector en organisatiegrootte. Te denken valt bijvoorbeeld aan wisselende begin- en eindtijden, werktijden van tien tot drie uur en meer mogelijkheden voor zelfroosteren, thuis- of telewerken. OSA (Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarktonderzoek) gaat de kosten/baten-analyse uitvoeren. De resultaten daarvan worden begin maart 2009 gepresenteerd.

Rouvoet wil door het onderzoek helder in kaart krijgen welke maatregelen voor welke situaties effectief zijn. Volgens hem is er op veel terreinen winst te boeken met gezinsvriendelijke maatregelen. Werkgevers krijgen meer de beschikking over goed opgeleide en goed gemotiveerde werknemers, de arbeidsproductiviteit stijgt, stress en ziekteverzuim nemen af en het is bevorderend voor het bedrijfsimago. Voor werknemers betekent het dat ze hun talenten beter kunnen ontplooien en er financieel op vooruit kunnen gaan, zónder dat dit ten koste gaat van hun gezins- en opvoedingstaken. Bovendien is het goed voor de economie.

Begin oktober zijn kabinet en sociale partners in het Najaarsakkoord overeengekomen meer te gaan doen aan 'gezinsvriendelijker werken'.


-0-0-0-

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed