KNWV

Nieuwsbericht Watersportverbond

28-10-2008

Ontwikkelingen Natura 2000

Nieuwe gebieden aangewezen
In september heeft de minister van LNV weer nieuwe gebieden aangewezen als Natura 2000 gebied. Dit betekent dat deze gebieden gaan behoren tot een Europees netwerk van natuurgebieden met als doel de
biodiversiteit te behouden en te verbeteren. Voor deze gebieden zullen beheerplannen gemaakt worden, waarin de maatregelen staan om dit doel te kunnen bereiken. De inspraaktermijn duurde tot eind oktober.

Tegen een aantal van de nieuwe aanwijzingen heeft het
Watersportverbond bezwaar aangetekend. Voor de gebieden waar het rijk het beheerplan maakt, worden namelijk nog steeds eerst de doelen en de grenzen aangewezen, voordat er een beheerplan is. Op deze manier kunnen we de consequenties van de aanwijzing niet overzien.

Voor een aantal andere gebieden is een zienswijze ingediend waarin we de minister op een aantal aandachtspunten wijzen. Zo lopen er door de polders in Laag-Holland een aantal vaarten die door de pleziervaart gebruikt worden. We willen natuurlijk niet dat deze afgesloten worden!

Lopende beheerplannen
Daarnaast wordt op steeds meer plaatsen begonnen met het opstellen van de beheerplannen. Het Watersportverbond trekt daarbij zoveel mogelijk op met andere recreatiepartijen. We hebben tenslotte dezelfde
belangen: we willen blijven recreëren in de Natura 2000 gebieden. We delen kennis, reageren waar mogelijk als groep naar de overheid en brengen de mensen van de recreatiepartijen in de regio met elkaar in contact. Op die manier zijn zij zo goed mogelijk voorbereid om deel te nemen aan het inrichten van de beheerplannen.