Gemeente Ede

nummer 204 / Ede, 28 oktober 2008

Voorbereiding op Wijkactiviteitenplannen 2009
`Wijktafels` brengen bewoners en organisaties bij elkaar

Binnenkort worden in de wijken Ede-West, Ede-Zuid en Veldhuizen zogenaamde Wijktafels georganiseerd. Deze zijn bedoeld om met bewoners en organisaties te bespreken wat er in de wijk speelt en welke activiteiten volgend jaar opgenomen kunnen worden in het Wijkactiviteitenplan. De Wijktafels zijn een initiatief van de wijkteams, die gevormd worden door de gemeente, Welstede, Woonstede en de politie.

Wijkactiviteitenplan
In 2008 is het eerste wijkactiviteitenplan verschenen in een handzaam en overzichtelijk brochure IWB. De aandacht richtte zich in dit boekje vooral op wonen, leefbaarheid en veiligheid; voor alle bewoners van alle wijken en dorpen in Ede. Een goed woon- en leefklimaat betekent ook dat aandacht nodig is voor de individuele (leef)situatie van mensen. Hierbij denken we vooral aan hen die extra zorg nodig hebben, zoals oudere mensen of mensen met een beperking of kwetsbare bewoners, met schulden of een psychisch probleem. Daarom probeert de gemeente de wijkactiviteiten meer omvattend te maken. We starten hierbij met 3 wijken, Ede-West, Ede-Zuid en Veldhuizen. De uitbreiding is bedoeld om ook activiteiten op het gebied van zorg, opvoeding, werk en inkomen mee te nemen.

Programma
Tijdens de Wijktafels komen vragen aan de orde zoals: Wat is er aan de hand in de wijk? Welke ontwikkelingen zijn te verwachten? Wat willen we bereiken en verbeteren? Welke activiteiten en projecten zijn nodig en haalbaar? En: wie moeten het doen? De antwoorden zijn bepalend voor het op te stellen wijkactiviteitenplan.

Planning
Na de wijktafels gaat de gemeente samen met de betrokken organisaties aan de slag met het opstellen van het uitgebreide wijkactiviteitenplan. Ook worden dan samenwerkingsafspraken over de uitvoering gemaakt. Het wijkactiviteitenplan voor 2009 is naar verwachting half januari klaar en wordt dan verspreid in de wijken.

De wijktafels worden georganiseerd volgens dit schema:

Wijk, datum, locatie, tijd:

* Ede-West, dinsdag 28 oktober 2008, Soma gebouw, Kerkweg 61, 19.00 22.00 uur


* Ede-Zuid, woensdag 29 oktober 2008, Christelijke Hogeschool Ede, Oude Kerkweg 100, 19.00 22.00 uur


* Veldhuizen, dinsdag 4 november 2008, Gemeentehuis, Bergstraat 4, 19.00 22.00 uur

---