Persverklaring mevrouw Von Saher-Langenbein/ gemeente Den Haag

28/10/2008 15:00

Gemeente Den Haag

Datum

28 oktober 2008

Gezamenlijke persverklaring van mevrouw M. Von Saher-Langenbein en mevrouw J. Klijnsma, wethouder cultuur en financiën van de gemeente Den Haag.

Beide partijen hebben kennis genomen van het bindend advies van de Restitutiecommissie over het toekomstige eigendom van het samengevoegde schilderij van Jan Steen, de huwelijksnacht van Tobias en Sarah dat op 6 oktober jl. door de commissie is opgesteld en hedenmiddag bekend is gemaakt.

Zowel mevrouw Von Saher-Langenbein en de gemeente kunnen zich vinden in het advies van de commissie. Zij zijn beide verheugd dat met deze uitspraak op de meest zorgvuldige wijze het toekomstige eigendom wordt geregeld.

In een eerste reactie zegt Marei von Saher-Langenbein het volgende over het advies van de commissie: "Ik ben blij dat de zaak nu is opgelost. Zoals uit het advies blijkt, stond ik open voor een oplossing waarbij het werk in Nederland zou blijven, maar dat bleek niet mogelijk te zijn. Daarom is dit de beste oplossing."

Ook volgens wethouder Jetta Klijnsma doet de uitspraak van de commissie recht aan de belangen van de beide partijen.

Om de overdracht van het schilderij zo snel mogelijk te regelen zal de gemeente op korte termijn een verzoek bij de rechtbank indienen om ontheven te worden van de verplichtingen die voortvloeien uit het testament van Abraham Bredius.

Het bindend advies van de Restitutiecommissie kunt u vinden op www.restitutiecommissie.nl

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie):

Namens mevrouw Von Saher-Langenbein, Mr. Rob Polak tel : 088-8881256.

Namens de Gemeente Den Haag; Koos Maarleveld, tel. 070 353 2299 / 06 21 27 87 84.

KM/CL/08/267