D66

Homo-emancipatie binnen NAVO actief stimuleren

28 oktober 2008

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold en zijn collega-Kamerlid Boris van der Ham willen dat het kabinet werkelijk aan de slag gaat met de vorming van een NAVO-werkgroep over homoseksualiteit. Deze moet er toe bijdragen dat binnen de NAVO een actief homo-emancipatiebeleid gevoerd gaat worden.

Concrete toezeggingen

Pechtold en Van der Ham reageren met hun verzoek op een brief die staatssecretaris De Vries (Defensie, CDA) onlangs naar de Kamer stuurde. Daarin stelt hij dat Nederland ertoe wil bijdragen het onderwerp, mede door de werkgroep, in NAVO-verband te agenderen. D66 wil dat het niet bij ambities blijft. Pechtold: "Wij willen van de staatssecretaris en van minister Plasterk van Onderwijs concrete toezeggingen over wat de inzet van de Nederlandse regering zal zijn en op welke termijn vorderingen verwacht mogen worden"

Acceptatie in alle lidstaten

Nederland voert binnen de krijgsmacht al een actief homo-emancipatiebeleid en kent met de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht (SHK) ook een organisatie die opkomt voor de belangen van homoseksuelen. Van der Ham: "Bij veel andere NAVO-lidstaten is dit nog niet zo goed geregeld. Er zijn zelfs landen die homoseksualiteit binnen het leger niet accepteren. Nederland moet een voortrekkersrol vervullen om die acceptatie te bewerkstelligen."

Lees hier de Kamervragen van D66 over het homo-emancipatiebeleid binnen de NAVO.