Gemeente Kerkrade

28.10.08: Persverklaring ten aanzien van College Rolduc

Het College van Bestuur van de Stichting Voortgezet Onderwijs Parkstad Limburg (SVO.PL) heeft op maandag 27 oktober in een gesprek met wethouder van onderwijs Hans Bosch mededeling gedaan van zeer ingrijpende maatregelen ten aanzien van het voortgezet onderwijs in de gemeente Kerkrade. De maatregelen betekenen dat er niet langer sprake zal zijn van een volledig aanbod van voortgezet onderwijs in de gemeente Kerkrade en dat aan de lange en glanzende onderwijshistorie van o.a. gymnasium Rolduc een einde wordt gemaakt.

Wethouder Bosch heeft het gemeentebestuur Kerkrade ingelicht over de betreffende maatregelen en het feit dat deze slechts als mededeling aan het gemeentebestuur zijn over gebracht. Het College van Burgemeester en Wethouders is zwaar teleurgesteld over deze gang van zaken, temeer daar het zich tot heden voortdurend heeft opgesteld als een actief meedenkende partner die in het belang van de kwaliteit van het onderwijs ook forse investeringen heeft gepleegd. Het College van Burgemeester en Wethouders sluit de ogen niet voor de ingrijpende gevolgen van demografische ontwikkelingen. De handelwijze van het College van Bestuur van SVO.PL is echter onbegrijpelijk tegen de achtergrond van het feit dat nog pas in het afgelopen voorjaar gezamenlijk is besloten om opdracht te verlenen aan een extern bureau voor het opstellen van een nieuw huisvestingsplan voortgezet onderwijs en een onderzoek voor een verbetering van de exploitatie van het gebouw Campus Kerkrade-West.

Dat de uitkomsten van deze opdracht niet zijn afgewacht om in samenspraak met het gemeentebestuur de ordening van toekomstbestendige onderwijsvoorzieningen te bepalen, getuigt niet van respect voor de rol die de gemeente hoort te spelen.

Het gemeentebestuur is en blijft bereid in de kwaliteit van het onderwijs te investeren en wil daar graag in goed overleg met schoolleiding en schoolbestuur aan werken. Het nemen van ingrijpende eenzijdige beslissingen past niet in dat rolmodel.

Namens het College van Burgemeester en Wethouders, J.G.G. Bosch
Wethouder Onderwijs