Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Word ook taalcoach!

28-10-2008

Een taalcoach is een vrijwilliger die iemand helpt met het leren van de Nederlandse taal. Dit gebeurt vooral door de taal in de praktijk te oefenen. De taalkoppels kunnen de bezigheden samen bepalen. Dit kan variëren van een bezoek aan een museum of de bibliotheek tot naar het gemeentehuis gaan om iets af te handelen, of gewoon te praten.

Iedereen kan taalcoach zijn: student, gepensioneerde, een collega of een moeder van school. Taalcoach zijn is leuk en leerzaam. Je ziet Nederland eens door andermans ogen. Bovendien draag je zo bij aan een betere samenleving. Afhankelijk van de werkwijze van de organisatie kom je 2 à 3 uur per week of twee weken bij elkaar. Je trekt meestal zes tot twaalf maanden met elkaar op.

Er zijn al veel organisaties in Nederland die werken met taalcoaches zoals Gilde SamenSpraak, Vluchtelingenwerk Nederland, Landelijk Netwerk Thuislesorganisaties, Rode Kruis Nederland en Humanitas. Ook het Oranje Fonds ondersteunt veel projecten, de zogenaamde maatjesprojecten. Deze organisaties zijn in veel gemeenten actief.

Meer info


* Ook taalcoach worden? Bekijk de mogelijkheden bij u in de buurt: http://www.hetbegintmettaal.nl/zoekinuwbuurt. Voor meer informatie kunt u ook terecht bij uw gemeente of een van de volgende vrijwilligersorganisaties:

- VluchtelingenWerk Nederland: http://www.vluchtelingenwerk.nl
- Gilde Nederland: http://www.gilde-samenspraak.nl
- Humanitas: http://www.humanitas.nl

- Rode Kruis: http://www.rodekruis.nl

- Oranje Fonds: http://www.oranjefonds.nl