Gemeente Alkmaar


Persberichten top

Burgemeester van Alkmaar sluit 92 ramen op Achterdam

Alkmaar, 28 oktober 2008

Burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar heeft op 27 oktober besloten tot sluiting van een prostitutiebedrijf op de Achterdam. Het betreft een bedrijf met 92 ramen. Het besluit vloeit voort uit toepassing van de wet Bibob en maakt deel uit van een pakket maatregelen om de overlast van de prostitutie op de Achterdam voor de directe omgeving en de criminaliteit in dat gebied terug te dringen. De gemeenteraad van Alkmaar heeft daarvoor op 5 juli 2007 het beleid Aanpak prostitutie Alkmaar vastgesteld.

Rode lijn

De exploitant van het prostitutiebedrijf is inmiddels van het besluit tot sluiting op de hoogte gebracht. Eerder dit jaar ontving de exploitant al een zogenoemd `voornemen tot weigering op verlenging van de vergunning'. Onderzoek naar aanleiding van de hierop door betrokkene ingediende zienswijze heeft echter niet geleid tot een ander besluit. Concreet houdt het besluit in dat betrokkene niet langer over een geldige exploitatievergunning beschikt en om deze reden de exploitatie niet kan voortzetten. Betrokkene moet vóór 10 november diens zaak sluiten. De betrokkene kan tegen het besluit een bezwaarschrift en een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de rechter.

De burgemeester heeft het besluit tot sluiting genomen door de wet Bibob (Bevordering Integriteits Beoordelingen door het Openbaar Bestuur) toe te passen. Het landelijk bureau Bibob, dat is ondergebracht bij het ministerie van Justitie en dat nauw betrokken is bij de aanpak, heeft op verzoek van Alkmaar een advies uitgebracht over een vijftal aanvragen voor verlenging van een prostitutievergunning dat begin 2008 werd ingediend. In één geval heeft het landelijk bureau negatief advies uitgebracht. Een negatief advies van het landelijk bureau Bibob houdt in dat er een `ernstige mate van gevaar bestaat dat aangevraagde of bestaande beschikking voor een vergunning mede zal worden gebruikt om uit gepleegde strafbare feiten verkregen of te verkrijgen, op geld waardeerbare voordelen te benutten of strafbare feiten te plegen' (artikel 3, eerste lid onderdeel a en b van de Wet Bibob). Het advies van het landelijk bureau Bibob heeft, samen met de resultaten van het eigen onderzoek dat de gemeente heeft verricht naar alle bedrijven en personen die zakelijk aan de exploitant zijn gelieerd, geleid tot het besluit om de vergunning te weigeren. De burgemeester treedt hierbij op als bevoegd gezag.

Het samenhangend pakket van maatregelen - dat is vastgesteld door de gemeente-raad en sinds vorig jaar wordt uitgevoerd - bestaat onder meer uit: fysieke en technische aanpassingen in de inrichting van de buitenruimte (waaronder cameratoezicht door de gemeente) en extra surveillances door politie en stadstoezicht. Ook is de omgeving van de Achterdam voor een periode van zes maanden aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dit maakt het de politie mogelijk bezoekers van de Achterdam en directe omgeving preventief te fouilleren op de aanwezigheid van wapens en munitie. Dit nadat bleek dat het gebied een toenemend aantal incidenten kent met (vuur)wapengeweld en andere geweldsvormen. De aanwijzing duurt tot en met 18 maart 2009. Inmiddels zijn door de politie in de afgelopen weken vier preventieve controleacties uitgevoerd, met als doel de overlast in de buurt terug te dringen.
Daarnaast wil burgemeester Bruinooge een einde maken aan gedwongen prostitutie en vrouwenhandel op de Achterdam. In de onlangs verschenen (landelijke) rapportage Schone Schijn wordt de werkwijze beschreven van daders die sinds 1998 actief waren in de raamprostitutiegebieden van o.a. Alkmaar, Amsterdam en Utrecht en die onder valse voorwendselen een grote groep buitenlandse vrouwen lieten overkomen naar Nederland en dwongen te werken in de prostitutie. `De uitwassen van criminaliteit en overlast moeten we krachtdadig bestrijden: ze beïnvloeden in negatieve zin het algemeen geaccepteerde beeld van de Achterdam als prostitutiegebied. Ik ben niet uit op verplaatsing van de prostitutie, maar criminele elementen zijn niet welkom in Alkmaar. Daarom wordt het vorig jaar door de gemeenteraad vastgestelde beleid krachtig voortgezet', aldus burgemeester Bruinooge. Achterdam

28 oktober 2008