Gemeente Diemen


Geen overkapping A10 en A1

Er komen bij Diemen langs de snelwegen hogere geluidsschermen en stiller asfalt, maar geen overkapping aldus minister Eurlings. Vanwege de beoogde verbreding van de snelwegen A10 Oost en A1 bij Diemen worden die snelwegen voorzien van hogere geluidsschermen en stiller asfalt. Een glazen overkapping -zoals de betrokken gemeenten hadden gesuggereerd- vindt minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat te duur. Dat bleek bij de presentatie van de tussenstand van het verkeersprogramma Randstad Urgent.
Overkapping Diemen
Wethouder Lex Scholten van Diemen is teleurgesteld: 'We hebben die overkapping met het oog op de leefbaarheid in onze gemeente keer op keer bepleit bij de minister, maar hij wil er vanwege de kosten niet aan. Dat snap ik, maar ik vind het erg jammer.' De minister gaf aan dat hij om geluidshinder en luchtverontreiniging te beperken de geluidsschermen van zes à zeven meter gaat plaatsen, stil asfalt gaat gebruiken en waar nodig woningen in Diemen gaat isoleren. In totaal is daarvoor EUR 70 miljoen beschikbaar. De minister gaat met die toezeggingen verder dan wettelijk verplicht is. Wethouder Scholten: 'Het ministerie was van plan om de overlast te bevriezen op het niveau van 2008. Met deze maatregelen bereiken we toch weer een substantiële verbetering. Nu hebben zo'n 4.600 woningen overlast, straks nog maar 2.000. We hebben in de onderhandelingen dus wel iets bereikt en daar ben ik blij mee. Meer zat er op dit moment niet in.' A10 bij Diemen
De wethouder geeft aan nog een keer met de minister te gaan praten en om vervolgens met de raad over de uitkomsten van dat overleg te spreken. Daarna zal de gemeente Diemen aangeven of ze in kan stemmen met de uitbreidingsplannen.
Het is de bedoeling dat al in 2010 de huidige vluchtstroken op de A 10 Oost en de A1 worden ingezet als extra rijstrook in de spits. Daarna zullen de A1, de A10 en de A9 verbreed worden in de periode 2011-2017. De projecten maken deel uit van het rijksprogramma Randstad Urgent, waarmee de bereikbaarheid van de Randstad verbeterd moet worden.
---

Postadres:
Gemeente Diemen
Postbus 191
1110 AD
Diemen

Bezoekadres:
D.J. Den Hartoglaan 1
Tel.: (020) 314 46 44
Fax: (020) 314 46 35
E-mail: info@diemen.nl

---