Flevoland hoogste banengroei van Nederland

De Flevolandse economie is met ruim 9.000 banen in 2008 opnieuw fors gegroeid. Dit is een toename van 6% voor Flevoland. Hiermee wordt de hoge groei voortgezet van 2006 en 2007, respectievelijk 6% en 5%. Dit is de voorlopige uitslag van het jaarlijkse werkgelegenheidsonderzoek van provincie Flevoland. Flevoland doet het ten opzichte van het landelijk gemiddelde opvallend goed. Ter vergelijking: het Centraal Planbureau verwacht dat de werkgelegenheid in 2008 landelijk stijgt met 2%. Flevoland heeft daarmee de hoogste banengroei van Nederland in 2008.

In alle sectoren is de werkgelegenheid toegenomen. Maar de stijging is vooral te zien bij de zakelijke diensten- inclusief 1.000 tijdelijke banen via uitzendbureaus- , de handel en horeca en de bouwnijverheid. De zakelijke diensten blijven floreren in Flevoland met een groei van bijna 3.000 banen. De uitbreiding en renovatie van stadscentra heeft geleid tot 2.500 extra banen in handel en horeca. De vele bouwactiviteiten in Flevoland en nieuwe vestigingen leveren ruim 1.000 extra banen op in de bouwnijverheid. Het onderzoek laat zien dat zowel de bestaande Flevolandse vestigingen als de vele nieuwe vestigingen hebben bijgedragen aan de forse banengroei. De nieuwe vestigingen leverden per saldo ruim 5.000 banen op en de bestaande bedrijven en instellingen 4.000 banen.

Gedeputeerde Economische Zaken en Arbeidsmarktbeleid, Andries Greiner, is ook dit jaar zeer te spreken over de resultaten. "In het hoofdlijnenakkoord 2007-2011: `Dynamiek in balans' maakt de provincie zich sterk voor een groei van 25.000 banen. We sluiten het eerste jaar van het hoofdlijnenakkoord heel goed af met plus 9.000 banen. Het banentekort is weer een stuk verder ingelopen."

Wat de kredietcrisis voor de Flevolandse economie betekent is nog niet te voorspellen. "Wel is te verwachten dat de Flevolandse ondernemers het extra zwaar krijgen, doordat zij veelal jong zijn, vaak pas in hun eerste of tweede generatie zitten en met nog relatief veel vreemd kapitaal werken. Het zal moeilijker worden om investeringen rond te krijgen. Toch hebben de Flevolandse ondernemers door de jaren heen laten zien dat zij zich het minst van alle Nederlandse ondernemers van hun ondernemersvertrouwen laten afbrengen," aldus Greiner.