Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 28 oktober 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk VenW/DGMo/DRV 2008/3016 30 175 nr. 52 Onderwerp
Motie Spies/Boelhouwer inzake duurzaam inkopen

Geachte voorzitter,

Deze brief is een reactie op de motie van de leden Spies en Boelhouwer die is aangenomen tijdens het VAO duurzaam inkopen van 3 juli 2008. De motie verzoekt de regering in overleg te treden met de aanbesteders van openbaar vervoer om hen ervan te overtuigen geen middel- maar doelvoorschriften te stellen en de Kamer binnen drie maanden te rapporteren over de uitkomsten van dit overleg.

Zowel mijn ministerie als het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV) adviseren de concessieverlenende overheden al geruime tijd om functionele eisen of doelvoorschriften te stellen ten behoeve van de flexibiliteit in de concessies en vervoerders zo de ruimte te geven om in te springen op innoverende technologieën. De motie is medio september besproken met vertegenwoordigers van de decentrale overheden.

Het overleg bevestigde over het algemeen de voorkeur voor functionele eisen. Toch willen decentrale concessieverleners de vrijheid en bevoegdheid houden om in sommige gevallen specifieke eisen te stellen gelet op specifieke situaties, zoals de plaatselijke luchtkwaliteit of de mogelijkheid om tijdens de concessie over te schakelen op een andere brandstof. Dat is voor sommigen reden om specifiek aardgasbussen te eisen.

Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VenW/DGMo/DRV 2008/3016

Ik laat die afwegingsmogelijkheid bij decentrale concessieverleners liggen. De concessieverleners zijn zich goed bewust van de Europese normen voor milieueisen van bussen. Bij aanbestedingen worden deze in een programma van eisen afgewogen. Het KpVV laat op korte termijn een onderzoek uitvoeren naar de actuele milieuprestaties van diverse soorten materieel ter ondersteuning van de zorgvuldige afweging die zij moeten maken.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa


---