Gemeente Delft

Programmabegroting Delft 2009-2012

Het college van Burgemeester en Wethouders presenteert een sluitende programmabegroting 2009-2012. De begroting bedraagt in totaal ruim ¤ 350 miljoen en beschrijft een investeringsprogramma van ¤ 110 miljoen. De plannen voor nieuw beleid bedragen in 2009 ruim ¤ 1,7 miljoen. De gemeenteraad behandelt de begroting voor het eerst op 28 oktober. Op 6 november vindt de besluitvorming plaats.

Het college handhaaft het ingezette beleid voor lokale heffingen. Uitgangspunt is dat ze kostendekkend zijn en geïndexeerd worden. Volgens afspraak in het coalitieakkoord 2006-2010 wordt de stijging van de gemiddelde gemeentelijke woonlasten (OZB, Reinigingsheffingen en Rioolrechten) het komende jaar beperkt tot uiterlijk het inflatieniveau.

De programmabegroting die jaarlijks wordt opgesteld, geeft inzicht in de plannen voor de komende jaren en de financiële consequenties daarvan. De financiële conditie van de gemeente is goed, baten en lasten zijn in evenwicht. Het weerstandsvermogen is voldoende om risico's te kunnen opvangen.

Voor 2009 is er ¤ 1,7 miljoen beschikbaar voor nieuw beleid (bijlage 1), waarvan ¤ 450 duizend incidenteel en bijna ¤ 1,3 miljoen structureel. Om de nieuwe plannen te kunnen betalen is er ook voor circa ¤ 1 miljoen op bestaande uitgaven gekort (bijlage 2).

Noot voor de redactie (