28 oktober 2008

Ruimteconferentie 2008 - 28 oktober - Cruise Terminal Rotterdam

Op 28 oktober 2008 organiseert het Planbureau voor de Leefomgeving de jaarlijkse Ruimteconferentie, in de Cruise Terminal te Rotterdam.De Ruimteconferentie biedt een platform voor onderzoekers, beleidsmakers en andere belangstellenden om elkaar te ontmoeten en hun kennis te delen op het brede terrein van de ruimtelijke ontwikkeling. Zoals ieder jaar wordt de Ruimteconferentie geopend en afgesloten door een keynote speaker. Dit jaar zullen professor Susan Owens, hoogleraar Milieu en beleid, Universiteit van Cambridge, Department of Geography, en ir. Liesbeth van der Pol, Rijksbouwmeester sinds 15 augustus 2008, de keynote speeches verzorgen.

Tussen deze plenaire presentaties in zijn er thematisch ingedeelde workshops. Keynote speaker: Liesbeth van der Pol

Liesbeth van der Pol is per 15 augustus 2008 Mels Crouwel opgevolgd als Rijksbouwmeester, de eerste adviseur van de directeur-generaal van de Rijksgebouwendienst (RGD) en de minister van WWI voor het Rijkshuisvestingsbeleid. Daarnaast is zij verbonden aan Dok architecten te Amsterdam. Naast haar werk als architect is Van der Pol verbonden geweest als gastdocent aan verschillende universiteiten en academies. Ze heeft zitting genomen in talloze jury's, waaronder in 2006 de jury voor Rijksprijs de Gouden Piramide en de jury voor de BNA-kubus. Momenteel is zij hoofd van de afdeling 'Man and Public Space' aan de Design Academy. Keynote speaker: Susan Owens

Susan Owens is Professor of Environment and Policy aan de Universiteit van Cambridge. Haar werk beslaat een diversiteit van thema's rond omgevingsplanning en milieu. Recentelijk hield zij zich bezig met de vraag hoe een eigentijds planningsstelsel kan worden vormgegeven in Groot Brittannie. Susan Owens is lid van de Royal Commission on Environmental Pollution sinds 1998. Professor Owens is erelid van de Royal Town Planning Institute en ontving diverse prijzen en onderscheidingen waaronder in 2000 the Royal Geographical Society's 'Back' Award voor haar werk op het terrein van duurzame ontwikkeling.

Call for papers

Wilt u tijdens een van deze workshops een presentatie houden, dan kunt u zich vanaf heden aanmelden. Stuur een e-mail naar ruimteconferentie@pbl.nl, met: uw naam en affiliatie, contactgegevens, titel presentatie, een abstract van maximaal 1 A4 waarbij u ook een (of, indien van toepassing, meerdere) van de volgende thema's aangeeft:

regionale economie/netwerken/agglomeraties; regionale demografie/wonen/woonomgeving/ woningmarkt; mobiliteit en infrastructuur; verstedelijking/stad; herstructurering woon/werk; natuur/landbouw/landschap/platteland/recreatie; water/adaptatie klimaatverandering; Europa/instituties/governance; onderzoekend ontwerp/ontwerpend onderzoek; verkenningen/scenario's; modellen

Er zijn ongeveer 12 parallelle sessies. Elke sessie duurt een uur en bestaat uit 3 presentaties, gevolgd door een discussie met de toehoorders. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen zullen we mogelijk tot selectie overgaan.

De abstracts worden gebundeld in een programmaboekje, dat voorafgaand aan de conferentie beschikbaar is. Na de Ruimteconferentie is het mogelijk uw presentatie of paper te publiceren via www.ruimteconferentie.nl.

In verband met de voorbereiding en de indeling van de workshops ontvangen wij uw aanmelding graag vóór 19 september. Een bevestiging voor deelname aan en een (concept)indeling van de workshops ontvangt u begin oktober.

Ga bij uw voorbereiding uit van een spreektijd van 10-12 minuten. Laptop en beamer behoren tot de standaarduitrusting van de workshops.

Wilt u geen presentatie houden, maar de Ruimteconferentie wél bijwonen, dan kunt zich als bezoeker aanmelden door een e-mail sturen aan: ruimteconferentie@pbl.nl.