Gemeente Delft

Delftse VMBO-leerlingen gaan weer On Stage

VMBO-leerlingen bezoeken dinsdag 28 oktober Delft On Stage. Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt-Vliegenhart (OCW) en wethouder Saskia Bolten (gemeente Delft) openen de tweede editie van Delft On Stage om 8.50 uur in de aula/congrescentrum van TU Delft.

Iedereen heeft dromen en ambities: U, jij, ik, wij, en ook VMBO-leerlingen. Dromen en ambities zorgen voor een doel en geven richting aan de dingen die je doet of laat. Kiezen op jonge leeftijd voor een opleiding en beroep is lastig. Voortijdig schooluitval op bijvoorbeeld het MBO wordt deels veroorzaakt doordat leerlingen toch niet gelukkig zijn met de gemaakte studiekeuze. Dit heeft als effect dat jongeren later instromen op de arbeidsmarkt of helemaal afhaken en er binnen enkele jaren een enorm tekort aan goed opgeleid middenkader ontstaat.

De organisatie On Stage brengt op 28 oktober 1.200 leerlingen van de drie Delftse VMBO-scholen en circa 300 professionals met diverse beroepen uit verschillende organisaties en bedrijven met elkaar in contact; van notaris tot notenkraker! On Stage helpt hiermee de leerlingen bij hun beroepskeuze. On Stage is een ideëel project, ontstaan uit frustratie over de vele negatieve publiciteit rondom het VMBO, en uit zorg voor het toekomstig tekort aan goed opgeleid en gemotiveerd middenkader. In 2007 bleek de eerste editie van On Stage succesvol. Het ministerie van OCW heeft de initiatiefnemers om een vervolg gevraagd in meer steden en stelt hiervoor subsidie beschikbaar.

Corine Korrel (Projecthuys) is initiatiefnemer van dit project: Ik wil luid en duidelijk tegenwicht bieden aan de negatieve beeldvorming rondom het VMBO zoals we dat bijna dagelijks in de krant en op tv zien. Helaas haalt slecht nieuws sneller de krant dan goed nieuws. On Stage wil letterlijk een positief podium optuigen waarop het VMBO in the spotlights gezet wordt! En Delft gaat voor goed nieuws: de drie VMBO-scholen zijn verzekerd van breed draagvlak, grote steun en praktische ondersteuning . De betrokken leerlingen zijn goed voorbereid door een junior training Netwerken, docenten hebben in workshops het begrip Dromen & Ambities heruitgevonden. In navolging van Delft zal Utrecht, in maart 2009, On Stage realiseren. Met andere steden zijn gesprekken gaande.

Noot voor de redactie (