Raad van State


dinsdag 28 oktober 2008
Zitting over het verzoek van Essent Wind Nederland aan de Raad van State om een eerder getroffen voorlopige voorziening op te heffen. Die voorlopige voorziening zag op het schorsen van de weigering door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland om bestuurlijke maatregelen te treffen tegen de bouw van zes windturbines aan de Sabinadijk in Moerdijk. De Stichting Buurtcomité Sabinapolder had in die zaak daarom verzocht, omdat Essent voor de windmolens volgens haar een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet had moeten aanvragen. De provincie Zuid-Holland wees het verzoek van de stichting om bestuurlijke maatregelen te treffen af, omdat er geen vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet nodig zou zijn. De Raad van State heeft het verzoek van de stichting om het besluit van de provincie te schorsen echter toegewezen in een uitspraak van 27 juni 2008. Die uitspraak met zaaknummer 200804272/1 is op onze website te vinden. Essent wil graag verder met de bouwwerkzaamheden en vraagt daarom de Raad van State de voorlopige voorziening weer op te heffen. (zaaknummer 200807692/1)

10.45 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van het bestemmingsplan "Tuk, Bergstein" van de gemeente Steenwijkerland. Het plan voorziet in de bouw van ongeveer 200 woningen en een woonzorgcomplex op de locatie Bergsteijn, ten noorden van de kern Tuk. Het gebied is op dit moment in gebruik als weiland. Een inwoner van Tuk is het niet met de goedkeuring eens. Volgens hem waren oorspronkelijk 120 woningen gepland. Door 200 woningen in het gebied toe te staan is er te veel gewicht toegekend aan de financiële belangen van de projectontwikkelaars. Verder tast de bebouwing een mooi gebied met hoge natuurwaarden en landschappelijke waarden aan, aldus de inwoner. Ook leidt het plan volgens hem tot een aantasting van zijn woongenot. Daarom verzoekt hij de Raad van State het goedkeuringsbesluit te schorsen. (zaaknummer 200806194/2) Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Utrecht om een vrijstelling te verlenen voor een helikopterhaven aan het Strijkviertel, in de 'oksel' van de A12 en de A2 bij Utrecht. Het college heeft de vrijstelling geweigerd, omdat in het provinciale streekplan woningbouw is voorzien in de buurt van de beoogde locatie voor de helikopterhaven. Het college vreest dat er sprake zal zijn van geluidsoverlast. Helinet B.V. is het niet met de weigering eens. Zij stelt dat zij er op mocht vertrouwen dat de vrijstelling zou worden verleend, omdat de locatie volgens het vorige college wél geschikt was voor de helikopterhaven. Toen was het streekplan al in voorbereiding, dus daar kan het nieuwe college geen beroep op doen, aldus Helinet. Verder valt het volgens het bedrijf wel mee met de geluidsoverlast. (zaaknummer 200802108/1)

11.00 uur

Zitting over de vergunning die de ministers van VROM, EZ en SZW op grond van de Kernenergiewet en de Wet milieubeheer hebben verleend aan Urenco Nederland B.V. voor het uitbreiden van haar uraniumverrijkingsfabrieken in Almelo. Greenpeace Nederland komt tegen de vergunning in beroep. Zij vindt dat de minister beter had moeten motiveren waarom de fabriek mag worden uitgebreid gelet op de milieugevolgen daarvan. Verder vreest zij dat Urenco te weinig opslagcapaciteit heeft voor het verarmd uranium (dat ontstaat bij het verrijken van uranium) als de transporten naar Rusland worden stopgezet. Ook de hoeveelheid straling buiten het terrein van Urenco is volgens haar te hoog. Bovendien kunnen er meer maatregelen worden getroffen om de straling van het verarmd uranium dat op het buitenterrein wordt opgeslagen, te beperken. (zaaknummer 200708482/1)

13.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zeeland van het bestemmingsplan "Bedrijventerrein Sloepoort" van de gemeente Borsele. Het plan voorziet in de aanleg van een bedrijventerrein in de buurt van het Sloegebied, een groot havengebied. Het bedrijventerrein biedt ruimte aan bedrijven die niet noodzakelijkerwijs in het havengebied aan een kade hoeven te zijn gevestigd. Verder is het bedrijventerrein bedoeld voor bedrijven die te groot zijn voor de kernen van de gemeente Borsele. Onder meer de stichtingen Dorpsraad 's-Heerenhoek en Behoud de Zak van Zuid-Beveland komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep. Zij stellen dat het volgens provinciaal beleid is uitgesloten dat er een nieuw terrein mag komen. Verder is er volgens hen geen behoefte aan een nieuw bedrijventerrein. Ook vrezen zij voor aantasting van het landschap. (zaaknummer 200709027/1)

13.15 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Amersfoort heeft opgelegd aan Bizon Media Groep om de 'frames' voor reclame-uitingen op transformatorhuisjes op verschillende plekken in Amersfoort te verwijderen. Volgens het college had het bedrijf voor die frames een bouwvergunning moeten hebben. De zitting gaat ook over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Zwolle om dezelfde reden heeft opgelegd aan Bizon Media Groep om frames op transformatorhuisjes op verschillende plekken in Zwolle te verwijderen. Bizon Media Groep is het er niet mee eens dat zij een bouwvergunning nodig heeft voor het aanbrengen van de frames. Daarom komt zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak. In een eerder beroep is Bizon in december 2007 door de rechtbank van Utrecht in het ongelijk gesteld. (zaaknummers 200801217/1 en 200801582/1)