Gemeente Harenkarspel


Resultaten onderzoek Taskforce sport en bewegen 50+

Een onderzoek dat medio 2008 is afgerond, geeft een interessante kijk op het sport- en beweeggedrag van 50-plussers in de gemeenten Anna Paulowna en Harenkarspel.

Hoeveel bewegen 50-plussers? Welke knelpunten ervaren de inwoners van 50 jaar en ouder om meer te gaan bewegen? Welke wensen en behoeften hebben deze inwoners ten aanzien van sporten en bewegen? Met het inventariserend onderzoek onder 50-plussers is antwoord verkregen op deze vragen.

Enkele opvallende resultaten zijn:


*In beide gemeenten voldoet ongeveer de helft van de inwoners van 50 jaar en ouder in de zomer aan de Nederlandse Norm voor Gezond bewegen. Deze norm wil zeggen dat zij minimaal 5 dagen in de week 30 minuten matig intensief bewegen. In de winter beweegt 1/3 van de 50-plussers voldoende.


*50 tot 70-jarigen sporten graag bij een sportvereniging of sportschool, terwijl 70-plussers dat liever doen bij Stichting Welzijn Ouderen. Sporten in ongebonden verband is bij beide leeftijdsgroepen populair.


*De takken van sport die door de meeste personen van beide leeftijdsgroepen worden beoefend zijn wandelen en fietsen. Naar meer wandelpaden / fietsroutes bestaat een grote behoefte.


*Belangrijkste redenen om niet te sporten of bewegen zijn: andere hobbys interessanter, activiteiten te verplichtend en niet weten welke sport- en bewegingactiviteiten er worden aangeboden. Daarbij zien we dat 70-plussers in vergelijking met de jongere leeftijdsgroep vaker beperkt worden door hun gezondheid.


*Ruim 1/3 van de 50-plussers heeft behoefte aan meer informatie over het sport- en beweegaanbod. Er is behoefte aan informatie over locaties, prijzen en tijden van de activiteiten.


*Huisartsen, medisch specialisten en fysiotherapeuten kunnen een grote invloed hebben op het sport- en beweeggedrag van senioren.

Voor informatie over Taskforce Sport en bewegen 50+ in de gemeente Harenkarspel kunt u contact opnemen met Gemeente Harenkarspel, de heer Nico Nannes, telefoon: 0226 39 66 00 of e-mail: Nico.Nannes@harenkarspel.nl. Meer informatie staat op deze site in rubriek Wonen, Welzijn, Zorg- oudereninformatie

Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600