Ingezonden persbericht


Persbericht D66 Amsterdam 28 oktober 2008

Voorzitter D66 Amsterdam treedt af

De Amsterdamse D66 voorzitter Ageeth Telleman legt na vier jaar haar functie neer. Dit heeft zij afgelopen donderdagavond persoonlijk aan de algemene ledenvergadering kenbaar gemaakt. Reden voor haar vroegtijdig vertrek is de beslissing om zich komend voorjaar kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap van D66 Amsterdam. Ik sta hier met een zeer dubbel gevoel. Het is een dagelijks genoegen en een grote eer om voorzitter van de grootste D66 afdeling te zijn, met z n roemrijke partijgeschiedenis en zijn veel markante, eigenzinnige leden. Maar ik wil eerlijk en zuiver zijn over mijn nieuwe ambitie. En die laat zich niet verenigen met de neutrale rol van voorzitter in de opmaat naar de volgende verkiezingen , aldus Telleman.

De scheidend voorzitter kijkt voldaan terug op de afgelopen vier jaar. Onder haar leiding veranderde D66 in een bruisend netwerk van ondernemende mensen, waar inhoud en debat centraal staan in plaats van procedures en interne verhoudingen. Politiek 2.0 noemt Telleman dat, met een knipoog verwijzend naar de nieuwe generatie 2.0.

Het ledenaantal van D66 groeit gestaag en de afdeling Amsterdam draagt daar flink aan bij. Deze zomer nog huldigde de afdeling het 1500ste Amsterdamse lid. En inmiddels staat de teller alweer op 1600 leden!

Ageeth Telleman (38) stond bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen als hoogste vrouw op de D66-lijst. Sinds 2004 is zij voorzitter van D66 Amsterdam. In 1998 kreeg ze landelijke bekendheid als initiatiefnemer van Opschudding, een vernieuwingsbeweging die ervoor zorgde dat D66 een brede sociaal-liberale koers ging varen en minder te boek kwam te staan als de partij van de bestuurlijke vernieuwing . Zij studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en was tijdens haar studietijd actief in het Amsterdamse en Landelijk Bestuur van de Jonge Democraten. Ageeth Telleman is in het dagelijks leven werkzaam bij het Innovatieplatform en woont met haar twee kinderen in de Jordaan.

Ivar Manuel, fractievoorzitter D66 Gemeenteraad: We verliezen met het vertrek van Telleman een goede partijvoorzitter. Ik begrijp dat ze nu de overstap naar de politiek wil gaan maken, dat is een gezonde ambitie. Maar of haar eerste politieke functie nu ook meteen die van lijstrekker voor Amsterdam moet zijn is misschien een tikkeltje te ambitieus. In de fractie is ze in ieder geval van harte welkom.

De kandidaatstellingsprocedure voor het voorzitterschap van D66 Amsterdam zal op korte termijn formeel door het bestuur worden opengesteld. Ageeth Telleman zal vermoedelijk nog eind dit jaar worden opgevolgd.