Politie Drenthe

Hatecrimes

Vernielingen glazen geluidsschermen opgelost

Assen, 28-10-2008 o Met de aanhouding en het daaropvolgende verhoor van dertien kinderen, in de leeftijd van 9 tot 14 jaar, uit Assen heeft de politie een groot aantal vernielingen van glazen geluidsschermen aan de Europaweg-West opgelost. De vernieling van ruim twintig schermen leverde een schade op tussen 30.000 en 40.000 Euro. De Gemeente Assen gaat proberen de kosten te verhalen op de ouders.

Eind 2007, tijdens de plaatsingswerkzaamheden van de geluidsschermen, werden de eerste al vernield. Daarna zijn er vervangende schermen geplaatst die ook zijn vernield. Daarop is een onderzoek gestart.

Begin september kwam er bij de politie informatie binnen die aanleiding gaf tot verder onderzoek. De burgers die de informatie verstrekten hebben daarmee de zaak aan het rollen gebracht. Het leidde tot de aanhoudingen.
Op voorhand is er een intensief contact geweest met de ouders van de betreffende kinderen en met de scholen. Hierdoor zijn zowel de ouders als de scholen voortdurend goed op de hoogte geweest van de stand van het onderzoek, iets dat achteraf door deze betrokkenen positief is gewaardeerd.

Alle kinderen die als verdachte zijn verhoord, bekenden hun aandeel. Over het waarom van de vernielingen zijn diverse redenen opgegeven. Het varieerde van mee willen doen en hij heeft een raam vernield, dan doe ik dat ook, tot een wedstrijdje stenen gooien en ik weet het eigenlijk niet waarom.

Behalve de strafrechtelijke afhandeling van deze zaak, werken de politie en Gemeente Assen aan een initiatief om dit soort zaken in de toekomst te voorkomen. Deze week is de eerste bijeenkomst, waarbij naast politie en gemeente ook scholen, maatschappelijk werk en hulpverleningsdiensten aanwezig zijn.

De politie start nu een vervolgonderzoek dat zich richt op een serie vernielingen van ruiten bij de brug aan de Montessoriweg. Deze ruiten zijn in dezelfde periode vernield. De politie hoopt dat net zoals bij het oplossen van de vernielingen aan de Europaweg, inwoners informatie willen verstrekken. Dat kan via ons telefoonnummer 0900 8844. Als mensen een goede reden hebben om dit anoniem te doen, kan dit ook via het telefoonnummer 0800 7000. Dat is het telefoonnummer van Meld Misdaad Anoniem. Dat dit soort zaken wordt opgelost, is immers een zaak van iedereen.

Wilt u meer informatie over dit bericht dan kunt u contact opnemen met Ernest Zinsmeyer, telefoon 0592 451294 of 06 22662875.