Ingezonden persbericht



PERSBERICHT

SVO|PL presenteert Masterplan Voortgezet Onderwijs

Investeren in de toekomst van Parkstad Limburg

Heerlen, 28 oktober 2008 - In stand houden en versterken van een kwalitatief hoogwaardig en evenwichtig onderwijsaanbod in de gemeenten Heerlen, Kerkrade en Landgraaf. Dat is kern van het Masterplan VO Parkstad Limburg dat door de Stichting Voortgezet Onderwijs Parkstad Limburg (SVO|PL)(1) is ontwikkeld. Met een herschikking van scholen en het onderwijsaanbod investeert SVO|PL fors in de toekomst van de regio Parkstad.

Aanleiding voor het Masterplan VO Parkstad Limburg zijn de ontgroening en vergrijzing in de regio Parkstad. In het verzorgingsgebied van de scholen van SVO|PL zal het aantal leerlingen de komende jaren drastisch teruglopen. De afgelopen jaren zijn de gevolgen van de terugloop van het aantal aanmeldingen al duidelijk merkbaar geweest bij een aantal scholen in Parkstad.

In het Masterplan kiest SVO|PL voor een koers die daadwerkelijk toekomst biedt aan het voortgezet onderwijs in de hele Parkstadregio. Voor Kerkrade betekent dat een verdere uitbouw van het Vakcollege (vmbo-basis en -kader) op de Campus. Er blijft ook een volwaardige vmbo-tl (mavo). Deze verhuist van de Campus naar het centrum.

In Kerkrade komt tevens een instroomlocatie voor havo, atheneum, tweetalig atheneum, gymnasium en tweetalig gymnasium. Dit betekent dat leerlingen met een havo- en/of vwo-advies het eerste tot en met derde leerjaar in Kerkrade kunnen volgen. Daarna kunnen zij doorstromen naar de bovenbouw op de locatie Eijkhagenlaan in Landgraaf. Eijkhagencollege en College Rolduc zullen een organisatorische eenheid gaan vormen. Daarvoor zal een fusieaanvraag worden ingediend bij het Ministerie van Onderwijs.

In Landgraaf zal het aanbod van het Eijkhagencollege op de locatie Eijkhagenlaan worden uitgebreid. Naast vmbo-tl, havo en (tweetalig) atheneum zal daar ook een volwaardig (tweetalig) gymnasium worden aangeboden. Op de locatie Graafstraat blijft het huidige onderwijsaanbod gehandhaafd.

In Heerlen zullen de Scholen van het Bernardinuscollege met ingang van het schooljaar 2009/2010 het vmbo-tl afbouwen en zich geheel gaan concentreren op havo, atheneum en gymnasium. Dit betekent dat met ingang van het schooljaar 2009/2010 alleen nog leerlingen met een havo en/of vwo-advies bij de Scholen van het Bernardinuscollege worden toegelaten.

De SVO|PL wil tevens werken aan de verdere versterking van het vmbo-onderwijs in Parkstad. In dat kader komt er onder andere een haalbaarheidsonderzoek naar de verhuizing van het Herlecollege naar de Onderwijsboulevard aan de Valkenburgerweg en een onderzoek naar een mogelijke herschikking van het gehele vmbo-aanbod.

Naast de nieuw te bouwen vestiging van het Arcus College liggen aan deze Onderwijsboulevard de vestigingen van de Open Universiteit Nederland, de Hogeschool Zuyd en het Sintermeertencollege.

Voor de positie van de Scholen voor Praktijkonderwijs heeft dit Masterplan geen consequenties.

NOOT VOOR DE REDACTIE (