Provincie Overijssel


----------
Besluitenlijst Van 28 oktober 2008

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel


Onderwerp: Aanvragen opsporingsvergunning voor aardwarmte onder de Koekoekspolder (GM-beslissing 14-10-2008)

Kenmerk: 2008/0151086

Het Energiepact Overijssel heeft de ambitieuze doelstelling om in 2020 een 30 % lagere Co2 uitstoot te hebben. Aardwarmte biedt daarvoor een schone en duurzame mogelijkheid, die met name in de Koekoekspolder ingezet kan worden voor de tuinbouw.

De provincie Overijssel ontwikkelt samen met de gemeente Kampen, Ontwikkelingsmaatschappij Koekoekspolder en LTO Noord een aardwarmteproject.

Om in 2009 een proefboring naar aardwarmte te kunnen verrichten, vraagt de provincie een opsporingsvergunning in het kader van de Mijnbouwwet aan.

Onderwerp: Optimalisatie projectontwerp dijkverlegging Westenholte. (GM-beslissing d.d. 15-10-2008)

Kenmerk: 2008/0149705

De staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat heeft bij de vaststelling van het projectontwerp voor de dijkverlegging Westenholte Gedeputeerde Staten gevraagd voor twee onderdelen uit het projectontwerp de mogelijkheden voor een verdere optimalisatie na te gaan.

Het betreft het toepassen van een minder dikke kleibekleding en het verminderen van de aanzanding van het zomerbed.

Gedeputeerde Staten hebben beide zaken onderzocht en komen tot de conclusie dat onder voorwaarde de dikte van de kleibekleding kan worden aangepast en dat er geen mogelijkheden zijn voor het verminderen van de aanzanding van het zomerbed.

Gedeputeerde Staten informeren de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat over hun bevindingen.

Onderwerp: Ontwikkeling vrijkomende militaire terreinen en de rol van particulieren (GM-beslissing d.d. 17-10-2008)

Kenmerk: 2008/0143433

Het Overijssels Particulier Grondbezit heeft de provincie een standpunt gevraagd over twee punten. De rol van particulieren bij het doorleveren van militaire terreinen die hun militaire bestemming hebben verloren en de principiële kant van de financiering van het particulier natuurbeheer in vergelijking met de financiering van aankoop en doorleveren van gronden naar een erkende Natuurbeschermingsorganisatie. Gedeputeerde Staten hebben in hun antwoord aangegeven dat er in Overijssel vier van deze terreinen zijn. Hiervoor wordt door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in overleg met de provincie en de gemeenten gezocht naar een passende bestemming. Over de principiële kant van het particulier natuurbeheer wil de provincie eerst een landelijke discussie afwachten alvorens een standpunt in te nemen.

Onderwerp: Beschikking Wet milieubeheer Twence BV (GM-beslissing d.d. 17-10-2008)

Kenmerk: 2008/0114458

Gedeputeerde Staten hebben besloten dat de ingediende Milieueffectrapportage-beoordeling geen aanleiding geeft tot het laten opstellen van een MER. Er zijn geen omstandigheden gebleken die het vragen van een MER rechtvaardigen.Het besluit ligt ter inzage vanaf 30 oktober 2008 tot en met 10 december 2008 in de stadskantoren van Hengelo en Enschede en het provinciehuis te Zwolle.

Onderwerp: Beschikking Wet milieubeheer N2 Energie BV/Bio-ethanol Hardenberg (GM-beslissing 17-10-2008)

Kenmerk: 2008/0152086

Gedeputeerde Staten hebben besloten de aangevraagde milieuvergunning voor N2 Energie BV te Amersfoort te verlenen voor vestiging Bio-Ethanol Hardenberg. Naar aanleiding van het advies van de gemeente Hardenberg is voorschrift 11.3.3. toegevoegd aan de definitieve beschikking. De beschikking zal in het gemeentehuis van Hardenberg ter inzage worden gelegd (medio oktober 2008).

Onderwerp: Tussentijdse wijziging gegadigdenkaart nieuwe natuur (GM-beslissing 17-10-2008)

Kenmerk: 2008/0133848

Op de gegadigdenkaart nieuwe natuur is aangeven welke gronden in aanmerking komen voor particulier natuurbeheeren welke gronden worden doorgeleverd aan terreinbeherende natuurbeschermingsorganisaties. Deze kaart zal de komende maanden integraal herzien worden. In het kader van de versnelling van de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur hebben Gedeputeerde Staten, voor een aantal percelen die de provincie heeft aangekocht, vooruitlopend op deze integrale herziening nu al besloten of deze doorgeleverd worden naar een terreinbeherende natuurbeschermingsorganisatie of naar particulieren. In totaal wordt 78 ha doorgeleverd naar particulieren, 86 ha naar terreinbeherende natuurbeschermingsorganisaties en wordt voor 24 ha de beslissing uitgesteld tot de algehele wijziging van de gegadigdenkaart.

Onderwerp: Samenwerkingsovereenkomst landgoed De Groote Scheere, gemeente Hardenberg (GM-beslissing 17-10-2008)

Kenmerk: 2008/0152846

Landgoed de Groote Scheere in de gemeente Hardenberg is een van de drie provinciale pilots rood voor groen op bestaande landgoederen. Het ontwikkelingsplan voor deze pilot voorziet in het aanleggen en herstellen van bos, natuur, landschapselementen en bekenstructuur, het inrichten van waterberging en retentiegebied en de aanleg van voorzieningen t.b.v. recreatief medegebruik. In ruil hiervoor, en ter financiering van deze maatregelen, mogen op 9 bouwlocaties op het landgoed in totaal 12 woningen gerealiseerd worden. Hierbij wordt een hoge ruimtelijke kwaliteit nagestreefd, zowel voor wat betreft de keuze van de bouwlocaties, de architectuur van de bebouwing als de erfinrichting. Op 27 oktober hebben de vier samenwerkende partijen van deze pilot - landgoedeigenaar, waterschap, gemeente en provincie - een samenwerkingsovereenkomst ondertekend in het landgoedrestaurant De Ganzenhoeve. In deze overeenkomst worden de gezamenlijke ambitie en de afspraken voor de vervolgstappen vastgelegd. De eerstvolgende stap is het opstellen van een voorontwerpbestemmingsplan voor het landgoed.

Onderwerp: Beschikking Wet milieubeheer Twence BV (GM-beslissing d.d. 20-10-2008)

Kenmerk: 2008/0133662

Gedeputeerde Staten hebben besloten de aangevraagde milieuvergunning voor Twence BV te Hengelo in concept te verlenen voor een afval be- en verwerkend bedrijf. De ontwerpbeschikking ligt ter inzage vanaf 30 oktober 2008 tot en met 10 december 2008 in de Stadskantoren van Hengelo en Enschede.

Onderwerp: Beslissing op bezwaarschrift. Wet openbaarheid van bestuur. Verzoek om informatie van Juridisch Adviesbureau Janssen & Partner namens de heer Van Mulken. (GM-beslissing d.d. 24-10-2008)

Kenmerk: 2008/0150910

Het Juridisch Adviesbureau Janssen & Partner heeft namens de heer Van Mulken informatie opgevraagd over aantal ambtenaren werkzaam binnen de provinciale organisatie en plichtsverzuim binnen uw organisatie, alsmede het aantal waarbij een disciplinaire straf of maatregel is toegepast. Gedeputeerde Staten hebben geweigerd informatie over het plichtsverzuim te verstrekken, omdat deze informatie niet afzonderlijk is geadministreerd. Daardoor kunnen deze gegevens alleen met grote inspanning uit de dossiers worden afgeleid. Het Adviesbureau heeft hiertegen bezwaar gemaakt. Gedeputeerde Staten besluiten de bezwaren ongegrond te verklaren. Zij blijven van mening dat zij niet verplicht zijn deze informatie te verstrekken, omdat de Wet openbaarheid van bestuur niet verplicht om informatie die niet in één document vastligt te vergaren.

Onderwerp: Beschikking pilot Agrobiodiversiteit (GM-beslissing


d.d. 27-10-2008)

Kenmerk: 2008/0148415

De provincie zet zich in voor de ontwikkeling van een ecologisch duurzame landbouw. Voor dit doel wordt duurzaam ondernemen door agrobiodiversiteit bevordert. Gedeputeerde Staten hebben hiervoor subsidie verleend voor het project "Echt Overijssel", dat zich richt op het regionaal sluiten van grondstofkringlopen en het vergroten van de biodiversiteit in de landbouw. Het project betreft een samenwerkingsverband van de Animal Science Group (WUR), Natuurmonumenten en Stichting Dianthus.

Onderwerp: Beschikking Wet milieubeheer Auto Reinders B.V.

(GM-beslissing d.d. 29-10-2008)

Kenmerk: 2008/0159244

Gedeputeerde Staten hebben besloten de aangevraagde milieuvergunning voor Auto Reinders B.V. te Weerselo te verlenen voor een autodemontagebedrijf, autoherstelinrichting en LPG-tankstation. Naar aanleiding van de adviezen is de beschikking gewijzigd ten opzichte van de ontwerpbeschikking. De beschikking ligt ter inzage van 7 november 2008 tot en met 18 december 2008 in het gemeentehuis van Dinkelland.

Onderwerp: Reactie Overijssel op advies Deltacommissie en het kabinetsstandpunt.

Kenmerk: 2008/0140216

Gedeputeerde Staten onderschrijven de kabinetsreactie op het advies van de Deltacommissie, dat door zijn integrale aanpak goed aansluit bij het waterbeleid van de provincie. Het college onderschrijft dat er samen met het Rijk en andere regionale overheden actief invulling moet worden gegeven aan de opgaven die voortvloeien uit het advies van de Deltacommissie en het kabinetsstandpunt. Daarbij moet zoveel mogelijk worden aangesloten bij de door het rijk in gang gezette acties. De opgave is om regionale input te leveren voor de discussie met het rijk.

Gedeputeerde Staten willen samenwerken met de regionale partners en het kabinet om te onderzoeken welke mate van peilverhoging in het IJsselmeer noodzakelijk is, om de consequenties van het advies in Overijssel in beeld te brengen en om mogelijke maatregelen voor de termijn tot 2050 en eventueel daarna te verkennen. De uitvoering van Ruimte voor de IJssel gaat onverminderd en met volle kracht door. In de omgevingsvisie Overijssel zal door klimaatverandering waterveiligheid en het voorkomen van wateroverlast een belangrijke factor zijn en ook de rampenbestrijding, droogte en de toekomstige drinkwatervoorziening hebben de aandacht.

Onderwerp: Startdocument Masterplan Ruimte voor de Vecht: strategische discussie.

Kenmerk: 2008/0145884

In het coalitieakkoord '& Overijssel' is het programma Ruimte voor de Vecht opgenomen als speerpunt van het provinciaal beleid. Aanleiding is de waterveiligheidsopgave van de Vecht en het Zwarte Water, samen met de overige opgaven op het terrein van ruimtelijke kwaliteit, natuur, landbouw, landschap, cultuur, toerisme en recreatie en infrastructuur.

De betrokken overheden in het Vechtdal (provincie, gemeenten en waterschappen) hebben, in overleg met de betrokken maatschappelijke organisaties, het 'Startdocument Masterplan Ruimte voor de Vecht' opgesteld. Dit document geeft de inhoudelijke uitgangspunten en doelstellingen voor een op te stellen Masterplan. Dit Startdocument wordt in de periode september - november besproken in de dagelijkse en algemene besturen van de betrokken partners.

Na instemming met het Startdocument door dagelijkse en algemene besturen dient dit document als handreiking voor dialoog en gebiedsconsultatie over de toekomst van de Vecht en het Vechtdal.

Onderwerp: Bestemmingsplan "Luttermolenveld", gemeente Losser.

Kenmerk: 2008/0148369

Aan Gedeputeerde Staten is ter goedkeuring voorgelegd het bestemmingsplan Luttermolenveld van de gemeente Losser. Het plan omvat een nieuwe planologische regeling voor het bestaande park. De in het park aanwezige en voor een belangrijk deel permanent bewoonde recreatiewoningen worden met gebruikmaking van de mogelijkheden in het rijksbeleid (Nota ruimte) voor woondoeleinden bestemd (legaliseren). Naast het legaliseren van de bewoonde recreatiewoningen voorziet het plan tevens in toekenning van een woonfunctie aan de nog te bouwen woningen in het plangebied. Om het plan te kunnen goedkeuren is een afwijking van het streekplan Overijssel 2000 + nodig. Dit houdt verband met de ligging van het plangebied buiten de belemmeringslijn (streekplancontour) van het dorp De Lutte. Het verlenen van medewerking aan de afwijking van het streekplan is in deze situatie noodzakelijk om de gemeente in staat te stellen het gebied om te vormen tot een volwaardige woonwijk met ruimtelijke kwaliteit. Gedeputeerde Staten verlenen met instemming van Provinciale Staten medewerking aan de streekplanafwijking en keuren het bestemmingsplan goed. De tegen het bestemmingsplan ingebrachte bedenkingen worden ongegrond verklaard.

Onderwerp: Studiereis bestuursteam bereikbaarheid Zwolle Kampen

Kenmerk: 2008/0149551

Gedeputeerde Staten stemmen in met deelname van gedeputeerde Klaasen en een ambtenaar aan een studiereis van het bestuurteam bereikbaarheid Zwolle Kampen naar Kassel (Dld). Het bestuursteam zal in Kassel kennis opdoen van een tramproject, dat vergelijkbaar is met de voorgenomen vertramming van de Kamperlijn.

Onderwerp: Besluit via schriftelijke ronde Interreg IVA

Kenmerk: 2008/0146656

Het Interreg IVA programma wordt uitgevoerd langs de grens van Nederland en Duitsland. Het beheer en de uitvoering van dit programma is opgedragen aan de Euregio's in dit gebied. Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met de voorliggende projecten technische bijstand en hebben besloten de Euregio Gronau een provinciale subsidie ter beschikking te stellen. Mede door deze subsidie kan de kennis van Europese regels verhoogd worden en kunnen de projectcontroles geïntensiveerd worden.

Onderwerp: Professionalisering milieuhandhaving: verslag 2007 - programma 2008

Kenmerk: 2008/ 0152695

Gedeputeerde Staten beoordelen of gemeenten en waterschappen het toezicht op de milieuregels goed uitvoeren. Zij hebben de jaarverslagen over 2007 en de handhavingsprogramma's voor 2008 beoordeeld. De gemeenten en waterschappen ontvangen een brief met de bevindingen.

Onderwerp: Nieuwe Hanze Interregio (NHI) bestuurdersbijeenkomst op 30 en 31 oktober 2008

Kenmerk: 2008/0154888

Op 31 oktober vindt de jaarlijkse Nieuwe Hanze Interregio - bestuurdersbijeenkomst in Groningen plaats. In de NHI werken Overijssel, Friesland, Drenthe en Groningen samen met de Duitse deelstaten Bremen en Niedersachsen. Aan de orde komen o.a. de toekomst van de NHI, samenwerking bij benutting Europese fondsen, verbetering van grensoverschrijdende railverbindingen en samenwerking mbt energiebeleid. Het voorzitterschap van de NHI wordt van Groningen aan Bremen overgedragen.

Onderwerp: Overeenkomst bijdrageverlening onderhoud en sanering Stadsgrachten Steenwijk.

Kenmerk: 2008/0123303

Gedeputeerde Staten hebben besloten een bijdrage uit autonome middelen ter beschikking te stellen ter grootte van ¤ 100.000,-- voor de onderhouds- en baggerwerkzaamheden Stadsgracht te Steenwijk. Gedeputeerde Staten besluiten een overeenkomst aan te gaan met het Waterschap Reest en Wieden en de gemeente Steenwijkerland voor de aanpak van de verontreinigde waterbodems in de Stadsgrachten te Steenwijk. De werkzaamheden zullen naar verwachting in het najaar van 2008 worden uitgevoerd en dragen bij aan de verbetering van de waterbodemkwaliteit en daarmee aan een veilige en gezonde leefomgeving.

Onderwerp: Convenant II sanering asbestlocaties Borne.

Kenmerk: 2008/0156027

De provincie Overijssel en de gemeente Borne hebben een tweede convenant gesloten over de versnelde uitvoering van met asbest verontreinigde saneringslocaties in Borne. In het te sluiten convenant over sanering van 4 locaties zijn de onderlinge taken en bevoegdheden geregeld en is een financiële verdeelsleutel opgenomen om de ten behoeve van de gewenste realisering van woningbouw en bedrijfslocaties noodzakelijk uit te voeren bodemsanering van asbestverontreiniging te realiseren. Daarbij draagt de provincie 40 procent (¤ 530.172,--) bij aan de voor de sanering van ernstige asbestverontreiniging te maken kosten. De overige aan het project verbonden kosten worden gedragen door de gemeente Borne die de saneringen zal uitvoeren. Na uitvoering van de saneringen zijn de locaties geschikt voor woningbouw en bedrijfsdoeleinden.

Onderwerp: Vaststellen Inrichtingsplan Enschede-Noord

Kenmerk: 2008/0145998

Gedeputeerde Staten hebben het Inrichtingsplan Enschede-Noord vastgesteld. In dit inrichtingsplan zijn ambitieuze maatregelen opgenomen op het gebied van verbetering van de agrarische structuur, de inrichting van natuurgebieden, het waterbeheer, de versterking van het landschap, de verbetering van de sociale vitaliteit en van de recreatieve infrastructuur.

In de periode 12 november tot 24 december 2008 ligt het plan ter inzage en kunnen belanghebbenden in beroep gaan bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Voor de uitvoering van het inrichtingsplan benoemen Gedeputeerde Staten zo spoedig mogelijk een uitvoeringscommissie.

Onderwerp: Vaststelling subsidieplafonds pSAN en pSN 2009, openstellingsperiode, tarieven 2008 en 2009 en prestatieafspraak met Dienst Regelingen (DR).

Kenmerk: 2008/0142249

Gedeputeerde Staten hebben besloten om de provinciale subsidieregeling agrarisch natuurbeheer (pSAN) en de provinciale subsidieregeling natuurbeheer (pSN) van 17 november 2008 tot en met 16 januari 2009 open te stellen. Tevens hebben Gedeputeerde Staten de nieuwe tarieven voor de beheersmaatregelen en de subsidieplafonds vastgesteld voor de verschillende categorieën aanvragers. Voor lopende en nieuwe pSAN overeenkomsten stellen Gedeputeerde Staten een budget beschikbaar van circa ¤ 6,5 mln. en voor lopende en nieuwe pSN overeenkomsten stellen Gedeputeerde Staten een budget beschikbaar van ruim ¤ 13,7 mln.

Voor de uitvoering van werkzaamheden welke in 2009 samenhangen met de pSAN en pSN zijn de provincie een prestatieafspraak met de Dienst Regelingen overeengekomen.

Onderwerp: Implementatie SISA mede-overheden

Kenmerk: 2008/0136707

Sinds 2006 wordt het principe van Single Information Single Audit (SISA) toegepast op specifieke uitkeringen die door het Rijk aan gemeenten en/of provincies worden verstrekt. Stapsgewijs wordt nu ook de verantwoordinginformatie tussen mede-overheden, zoals provincies en gemeenten, onder de SISA gebracht. In 2007 is voor de verantwoording van de ISV-gelden door gemeenten aan provincies de SISA systematiek ingevoerd. In 2008 zal het aantal regelingen waarop de SISA tussen provincies en gemeenten wordt toegepast, verder worden uitgebreid.

Onderwerp: Europese programma's, voortgang Operationeel Programma Oost-Nederland 2007-2013

Kenmerk: 2008/0154070

Gedeputeerde Staten hebben besloten een convenant te sluiten met GS van Gelderland over de uitvoering van het Operationeel Programma Oost-Nederland 2007-2013. GS hebben besloten projectenlijsten van de Stedelijke Netwerken goed te keuren, voor prioriteit 2 van het Operationeel Programma.

Nadere inlichtingen m.b.t. de in de lijst omschreven besluiten kunt u verkrijgen via het team

Communicatie van de provincie Overijssel, telefoon 038 499 92 00.