Rondetafelgesprek over 'Beweging en bezieling in mens en organisatie'


"De kunst van de coach is te zorgen dat iedereen voor de kar gaat lopen"

DONGEN, 20081028 -- Focus Advisering Training Coaching werkt vanuit de filosofie dat het creëren van beweging en bezieling bij mensen leidt tot betere resultaten. Als coach, leidinggevende of manager moet je mensen prikkelen, raken en zorgen dat je commitment kweekt. Dan pas kunnen veranderingen ontstaan en ligt de weg naar een optimaal functionerend team open. Sjors Jochems, directeur van Focus, gelooft dat dit niet alleen van toepassing is in het bedrijfsleven, maar net zo goed in de politiek en de sportwereld. Overtuigd van dit idee nam hij het initiatief voor een rondetafelgesprek met als thema `Beweging en bezieling in mens en organisatie'. Op woensdagmiddag 22 oktober 2008 schuiven de gasten aan tafel in de vestiging van Focus in Dongen.

Foppe de Haan , Clémence Ross-van Dorp , Simone Dirven-van Aalst en Sjors Jochems (algemeen directeur van Focus Advisering Training Coaching). Onder leiding van gespreksleider Raoul Cartens, Sociaal-economisch redacteur bij Omroep Brabant, maakten de gasten zich op voor het gesprek waarin naar parallellen werd gezocht in het motiveren en stimuleren van mensen `in verschillende takken van sport'.

Raoul Cartens trapt af met de vraag aan gastheer Sjors Jochems wat hem nu eigenlijk bezielt dit rondetafelgesprek te organiseren. Sjors Jochems: "Ik ga even terug naar de bezieling, het ondernemen en het starten. Wat ik heb gemerkt bij het starten van een onderneming, het begint met een idee, een stoute droom, en de gedachte `ik ga er echt actie van maken'. Dat je er om verschillende redenen een stapje harder van gaat lopen."Ik merk dat in het werk wat wij doen, dat wij mensen kunnen raken, prikkelen en je ziet de veranderingen ontstaan. Maar het betekent wel dat je commitment moet hebben; mensen moeten wel mee willen en dat is op verschillende manieren te bereiken. Het is niet altijd `ik wil het zo dus doe ik het zo', want dan loop je vooruit en je kijkt om en je ziet niemand meer, of een enkeling. Maar je hebt ze allemáál nodig." Dit rondetafelgesprek is bedoeld om de verschillende meningen rondom commitment kweken te bespreken.

Vervolgens komt iedere tafelgast aan bod in het gesprek waarin de metaforen `teamcaptain' en `spelers' centraal staan. Parallellen met het bedrijfsleven worden door Clémence Ross-van Dorp zeker gevonden; in de politiek wordt namelijk ook van je verwacht dat je goed presteert, dat je `scoort':
Het gaat in alle gevallen om hetzelfde; als je bestuurlijk verantwoordelijk bent, moet je resultaat halen. En de manier waarop je resultaat kunt halen hangt ook in zekere mate af van bevlogenheid, of dat je er nu staat om bepaalde lijnen uit te zetten, of om mensen mee te krijgen. Ik denk niet dat het zoveel verschil maakt, het hangt heel erg af van mensen en hun competenties."

Ook burgemeester van Dongen, Simone Dirven-van Aalst, voelt zich een teamcaptain van haar medewerkers: "We doen mee aan een spel, en dat start iedere ochtend. Als ik 's ochtends het gemeentehuis binnenkom met een chagrijnig gezicht, nou gegarandeerd dat iedereen daar ook chagrijnig van wordt. Maar stap ik binnen en ik heb met iedereen even een lolletje en ik maak een praatje, dan hebben ze eerder het idee van `het spel gaat beginnen'. Daarmee ben je een bepaalde smaakmaker. Als je zelf geen ambities hebt, dan komt er ook niets uit en vervolgens uit de ambtenaar ook niet. En als ik dan die ambtenaar vertaal naar een speler, dan vindt die speler het ook wel goed. Dan zal die niet meer doen dan de spelregels volgen. Je moet het team zo creatief krijgen dat de bal de goal in gaat."

Foppe de Haan heeft zo zijn eigen theorie over `de coach', zoals hij dat beschrijft in het boek "Hartstikkene Foppe, een elftal lessen in leiderschap". Gespreksleider Raoul Cartens vraagt hem om uitleg: "Om even in een andere metafoor te spreken, in uw boek beschrijft u dat de chef, de baas of de teamcaptain
eigenlijk niet óp de bolderkar moet zitten, maar ernaast hoort te lopen. Eigenlijk is het toch zo dat de leider de bolderkar trekt?"

Foppe de Haan: "Daar begint het wel mee, je kan niet zeggen: `de bolderkar gaat vanzelf rijden', dus je creëert hem. Je hebt je mensen en je moet dezelfde kant op. `Wat voor doel is er?' `Wat is het gezamenlijke doel?' en `Willen we dat met elkaar?' En dan heb je altijd een groep dominante mensen die creatief zijn, die graag willen, die komen met ideeën. Je hebt er bij die óp de bolderkar zitten en denken: "prima, ik zit mijn tijd wel uit." En er zijn er ook altijd die erachter aan gaan hangen en de hakken in het zand zetten. De kunst van de coach is om ervoor te zorgen dat iedereen ervóór gaat lopen, en ervoor zorgt dat die remmers weg zijn en dat je samen iets creëert waarbij iedereen elkaar in zijn waarde laat. Binnen de spelregels; je hebt geen eigen spelregels, maar ónze spelregels."

In het gesprek worden naast `het coach zijn', ook de bijkomstigheden geld, status en macht aangehaald. Iedere gast heeft hierover zijn of haar eigen mening, maar het komt erop neer dat men best mag profiteren van het eigen succes, met een gezonde mate van bescheidenheid natuurlijk.

Enkele opvallende citaten uit het gesprek:

Clémence Ross-van Dorp over leidinggeven: "De verleiding van de leidinggevende de sturende verantwoordelijkheid heel goed waar te maken en in de publiciteit goed te scoren hoort bij de beleving en de waan van de dag het voor de toeschouwer zo interessant mogelijk te maken."

Foppe de Haan over het profiteren van zijn succes als coach: "Ik ben een onderwijsman, een beetje een socialist. En ik vind dat ik goed werk doe, met goede bedoelingen en daar mag je best van profiteren. Dat heb ik ook gedaan, want ik vind dat ik voetbal veel gebracht heb, maar ik heb er ook veel aan te danken."

Simone Dirven-van Aalst over het zichtbaar maken van succes: "Als ik mezelf erop zou betrappen dat ik boven mijn mensen sta, dan denk ik dat ik wegga, want dan heb ik het niet goed gedaan. Ik vind het ontzettend belangrijk om tússen de ambtenaren te staan. En als het je goed gaat, mag je dat laten zien, maar het stoort mij enorm dat je meteen geclassificeerd wordt."

Sjors Jochems over het belang van goede communicatie met je medewerkers: "Je moet je medewerkers laten zien wat je wil en dat laten landen. Het moet voor mensen duidelijk zijn wat er van hen wordt verwacht."

Voor een interview met Sjors Jochems, initiatiefnemer voor het rondetafelgesprek, neemt u contact op met Focus Advisering Training Coaching, 0162 370805 of mail naar k.adriaansen@focus-trainingen.nl





Focus Advisering Training Coaching