'Goed beheer als kern van de wijkaanpak'


SEV-congres op 28 oktober

ROTTERDAM, 20080922 -- Goed beheer is belangrijk. De SEV (Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting) vindt zorgvuldig beheer zelfs de kern van de wijkaanpak. Dag in dag uit aanwezig zijn, mensen aanspreken op gedrag dat overlast geeft, maar ook mensen bij elkaar brengen en in de woonomgeving positieve activiteiten stimuleren. De SEV wil de terugkeer naar zorgvuldig beheer agenderen als kern van de wijkaanpak voor de sector wonen. Daarom organiseert de SEV op 28 oktober 2008 het congres 'Doe meer met beheer'.

Hoewel er wel degelijk innovatieve voorbeelden van intensief en duurzaam beheer te vinden zijn in moeilijke woongebieden, zijn dit er volgens de SEV te weinig. Te vaak wordt er door verschillende partijen tijdelijk ingegrepen op projectbasis, maar is van duurzaam intensief beheer geen sprake. Veelal is er wel geld voor fysieke investeringen, maar niet voor beter beheer. In sommige wijken is het basale onderhoud eenvoudigweg niet op orde en maakt dit geen deel uit van de wijkactieplannen.

Goed beheer van de woonomgeving is het halve werk. Denk aan beheer van pleinen en parken, van scholen en buurthuizen, van kerken en moskeeën. Huismeesters, schoolconciërges en wijkagenten worden netwerkers. Natuurlijk mag ook de klassieke taak van goed woningbeheer door wooncorporaties niet worden vergeten. Zeker niet in bijna afgeschreven wooncomplexen. De SEV wil de terugkeer naar zorgvuldig beheer agenderen als kern van de wijkaanpak voor de sector wonen. Wel moeten dan woning en woonomgeving als één geheel worden gezien.

Tijdens het congres op dinsdag 28 oktober in het Post Theater te Arnhem:
- de visie van minister Vogelaar op de beheeropgave;
- voorbeelden van fysieke inrichting die goed beheer ondersteunen of juist tegenwerken;
- ideeën over pleinen als wijkvoorzieningen in de open lucht;
- huismeesters, floormanagers en buurtcoaches vertellen over hun dagelijks werk;
- de nieuwste trends in op het gebied van sociaal woningbeheer.

Meer informatie op www.sev.nl