Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Gemeenteraad beslist op 28 oktober over 'Ruimtelijke visie landbouwontwikkelingsgebieden'

Na verwerking inspraak

Burgemeester en wethouders hebben de inspraaknota voor de "Ruimtelijke visie landbouwontwikkelingsgebieden Berkelland en Oost-Gelre" vastgesteld. De inspraakreacties hebben geen aanleiding gegeven tot grote inhoudelijke aanpassingen van de visie. De raad wordt in zijn vergadering van 28 oktober 2008 voorgesteld de "Ruimtelijke visie landbouwontwikkelingsgebieden" vast te stellen.

Belangen meewegen

"We doen in Berkelland enorm ons best om alle belangen mee te wegen", zegt wethouder Johan Vennevertloo van plattelandsontwikkeling en ruimtelijke ordening. "Maar als het om de aanwijzing en begrenzing van de landbouwontwikkelingsgebieden gaat zijn wij gebonden aan het Reconstructieplan Achterhoek en Liemers en het Streekplan Gelderland. We zijn verplicht de landbouwontwikkelingsgebieden door te vertalen naar onze bestemmingsplannen. Hoe we daar invulling aan geven, mogen we voor een groot deel zelf weten. We kunnen bijvoorbeeld aangeven waar we wel nieuwe intensieve veehouderijen willen hebben, als dat milieutechnisch mogelijk is. Maar ook kunnen we aangeven waar we ze liever niet hebben. En we kunnen regels opstellen waaraan initiatieven moeten voldoen, voordat wij onze medewerking verlenen. Bij die nadere invulling proberen we de ontvangen reacties zo veel mogelijk te betrekken."

Waar wél en waar niet

De landbouwontwikkelingsgebieden zijn aangewezen voor de intensieve veehouderij. In de zogenaamde zoekgebieden willen we ruimte bieden voor nieuwvestiging en hervestiging van duurzame intensieve veehouderijen, waar dat milieutechnisch mogelijk is. Als gemeente hechten we daarbij veel belang aan de vrijwillige medewerking van grondeigenaren en de vrije marktwerking.

Dat kan betekenen dat in geval van nood (als er in de zoekgebieden geen gronden beschikbaar komen, maar buiten de zoekgebieden wel) ook buiten de zoekgebieden wordt meegewerkt aan her- of nieuwvestiging.

Bij alle initiatieven, zullen we samen met de initiatiefnemer nader onderzoek verrichten naar de mogelijke inpasbaarheid van het initiatief.

Nu alleen de visie, geen concrete aanvragen

De visie die er nu is, is zoveel mogelijk gemaakt met behulp van mensen die bekend zijn met de landbouwontwikkelingsgebieden. Er zijn nog geen concrete initiatieven binnen voor het her- of nieuwvestigen van een intensieve veehouderij. Pas als er concrete aanvragen binnenkomen, kunnen we gericht onderzoek doen naar de inpassing van het initiatief. Als het initiatief inpaspaar is, zijn er nog planologische procedures nodig. Wanneer die aan de beurt zijn, kunnen belangstellenden daarop ook nog reageren.

Intussen werken we aan een nieuw bestemmingsplan voor de landbouwontwikkelingsgebieden.

Inspraak

Na de zogenaamde `schetsschuiten eerder dit jaar, heeft de ontwerp `Ruimtelijke visie landbouwontwikkelingsgebieden Berkelland en Oost-Gelre' gedurende 8 weken ter inzage gelegen. Van de binnengekomen reacties is een inspraaknota gemaakt. Deze is door het college vastgesteld. Iedereen die een inspraakreactie heeft ingediend, krijgt de vastgestelde inspraaknota toegestuurd.

Hebt u vragen? Dan kunt u bellen naar het centrale nummer, telefoon 0545-250 250. Eventueel wordt u doorverwezen naar mevrouw U. Linthorst, beleidsmedewerker bij de afdeling Beleid en Regie.

Trefwoorden Ruimtelijke ordening
Mutatiedatum 17/09/2008