Gemeente Tilburg

27 oktober 2008

Opwaardering Wilhelminakanaal Tilburg

Groot onderhoud volgend jaar, start werkzaamheden in 2011

De gemeente Tilburg, Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Brabant willen het Wilhelminakanaal geschikt maken voor grotere schepen. Zodat er meer vervoer over water gerealiseerd kan worden, veel milieuvriendelijker en duurzamer dan verkeer over de weg. Bezoekadres De eerste werkzaamheden hiervoor starten vanaf 28 oktober met een onderzoek naar de Stadhuisplein 130 bodemsamenstelling rondom het kanaal.
Postadres
"De aanpassing van het kanaal biedt grote kansen voor Tilburg. Economisch kan het een Postbus 90155 extra impuls geven en Tilburg geschikt maken voor de scheepvaart van nu en de toekomst", 5000 LH Tilburg aldus wethouder Johan van den Hout van verkeer en vervoer. "Vervoer per schip is bovendien veel duurzamer en milieuvriendelijker dan vervoer over de weg. Ook gaan we Doorkiesnummer bekijken of we de omgeving van het kanaal op kunnen waarderen en gebruiksvriendelijker 013 542 88 19 kunnen maken. Misschien zou de natuur versterkt kunnen worden en zijn er mogelijkheden om kleinschalige recreatie te realiseren."
www.tilburg.nl
Opwaardering kanaal
Het Wilhelminakanaal en de sluizen hierin zijn te klein voor de tegenwoordige scheepsafmetingen, de zogenoemde klasse IV schepen. Daarom wil de gemeente Tilburg samen met Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Brabant het Wilhelminakanaal opwaarderen. In november 2007 hebben de partijen hiervoor 71 miljoen euro bijeen gelegd. Het kanaal zal in de komende jaren onderhanden worden genomen van Vossenberg-West tot aan de insteekhaven Loven.

Het gedeelte tussen Vossenberg-West en de Dongenseweg wordt zo'n 12 meter verbreed. De huidige breedte van 25 meter zal op dit gedeelte 37 meter worden. Daarnaast wordt het Servicedienst kanaal verdiept. Bij sluis III, ter hoogte van de Kruidenbuurt, komt een nieuwe sluis. De Communicatie oude historische sluis blijft wel bestaan. Het gedeelte van de Dongenseweg tot aan Loven Faciliteiten wordt niet verbreed. Hiervoor is groot onderhoud gepland. Door de aanpassingen kunnen Financiële Administratie schepen tot ongeveer 105 meter lengte en 9.5 meter breedte het kanaal bevaren. Nu is de Informatisering maximale scheepslengte 55 meter en de maximale scheepsbreedte 6.5 meter. Personele en Juridische Zaken

Planning
De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd in de periode van 2011 tot en met 2015. Het groot onderhoud zal waarschijnlijk nog in 2009 plaatsvinden. Daarvoor is het nodig om de bodemsamenstelling (en de lagen in de bodem) te bepalen. Een ingenieursbureau gaat vanaf 28 oktober daarom een bodemonderzoek uitvoeren, langs het kanaal. Op een afstand van ongeveer 30 meter van het kanaal zal in de bodem geboord worden. Van dit onderzoek zal de omgeving geen overlast ondervinden.

Omwonenden hebben hierover inmiddels een bewonersbrief ontvangen en zullen tijdens een informatieavond op 4 november geïnformeerd worden. Het Bedrijvenoverleg Regio Tilburg (BORT) en de kanaalgebonden bedrijven zullen op 7 november worden geïnformeerd over de opwaardering van het Wilhelminakanaal.

Bestemmingsplan
Voor de verbreding van het Wilhelminakanaal wordt een nieuw bestemmingsplan gemaakt. Hiervoor doorloopt gemeente Tilburg de reguliere procedure, waarin alle effecten en belangen zorgvuldig worden afgewogen. De procedure zal in 2009 starten. Belanghebbenden hebben hierin ruim gelegenheid tot inspraak. Zij zullen daartoe door de gemeente uitdrukkelijk worden uitgenodigd.

Dit persbericht beschrijft activiteiten die horen bij de uitvoering van eerder vastgesteld beleid.