Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Utrecht, 28 oktober 2008

Jongeren vinden stress groter gezondheidsprobleem dan alcohol en drugs Minister Rouvoet neemt uitkomsten onderzoek hoog op

Jongeren ervaren stress en weinig slapen als belangrijkste bedreiging voor hun gezondheid. Roken en het gebruik van alcohol en drugs worden als veel minder belastend ervaren. Dat blijkt uit het JIJ-onderzoek (Jongeren Interviewen Jongeren) dat de Nationale Jeugdraad onder ruim duizend jongeren hield. Tijdens het Nationaal Jeugddebat confronteerden jongeren minister Rouvoet met de onderzoeksresultaten. De minister kondigde daarop een nationaal opvoedingsdebat aan. Hij zal daarin het onderwerp op de agenda zetten. In een pittig debat gingen jongeren met minister Rouvoet de discussie aan over een gezonde leefstijl. De jongeren gaven daarbij aan dat het hoge verwachtingspatroon van de omgeving en de veelheid aan invloeden van buitenaf ervoor zorgt dat ze vaak niet lekker in hun vel zitten. Dit levert in veel gevallen stress en een verstoord slaappatroon op. Maar liefst 42% van de jongeren ziet dit gebrek aan nachtrust als gezondheidsprobleem, 38% vindt dit van stress. Ter vergelijking: slechts 16% van de jongeren vindt de eigen alcoholconsumptie ongezond.

Minister Rouvoet nam de standpunten van de jongeren zeer serieus en deed een aantal belangrijke toezeggingen. Hij kondigde een nationaal opvoedingsdebat aan waarin hij de inbreng van het Jeugddebat zal verwerken. Daarnaast geeft hij stress een prominente plaats in de najaarsnota Onze jeugd van tegenwoordig, waar hij momenteel aan werkt. Rouvoet beloofde tot slot de inbreng van de jeugdige parlementariërs door te geven aan de Centra voor Jeugd en Gezin.

Ook geweld in de media werd in het onderzoek onder de loep genomen. Het blijkt dat 45% van de jongeren vindt dat er te veel geweld op televisie en internet te zien is. Kamerlid Jeroen Dijsselbloem (PvdA) was verbaasd: "Jongeren zitten daar blijkbaar anders in dan wij tot nog toe dachten." De Jeugddebat-deelnemers willen een gedragscode in het leven roepen om het probleem terug te dringen. Belangrijk is daarbij dat jongeren zélf de code opstellen en dit met de omroepen bespreken. Een goed idee vond het Kamerlid: "Ik ben blij dat jongeren nu zelf voorstellen de code in te voeren. Ik zal dit plan in de Kamer dan ook steunen."

Het JIJ-onderzoek wordt ieder jaar gehouden onder deelnemers aan het Jeugddebat en hun leeftijdgenoten. Dit keer werkten 1092 jongeren mee aan het onderzoek over gezondheid, onderwijs, religie en geweld in de media. De resultaten werden gisteren tijdens het Nationaal Jeugddebat besproken met minister Rouvoet, staatssecretaris Bijsterveldt, PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem en Ineke van Gent, voorzitter Kamercommissie Wonen, Wijken en Integratie. Kamervoorzitter mevrouw Gerdi A. Verbeet leidde het debat in goede banen.

Met het Nationaal Jeugddebat wil de Nationale Jeugdraad jongeren niet alleen bij de politiek betrekken, maar ook de politiek verbeteren door de inbreng van jongeren.

Het volledige onderzoeksrapport is te lezen op www.jeugdraad.nl

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht