Gemeente Barendrecht

Barendrecht praat met minister Cramer over CO2 opslag

BARENDRECHT (dinsdag 28 oktober 2008) ­Gisteren hebben burgemeesterr Van Belzen en wethouder Zuurbier van Barendrecht een openhartig gesprek gevoerd met minister Cramer van het Ministerie van VROM over de mogelijke CO2 opslag in de gemeente. Insteek van het gesprek was een uitwisseling van zienswijzen van enerzijds VROM en anderzijds de gemeente op het CO2 project. Het Ministerie van VROM beslist in november over een aanbestedingstender voor de uitvoering van een CO2-opslagproject van middelgrote omvang. Een beoogde locatie hiervoor is Barendrecht.

Zienswijzen VROM en gemeente
Minister Cramer gaf aan dat ondergrondse opslag van CO2 voor Nederland als een van de goede oplossingen wordt beschouwd in de aanpak van de klimaatproblematiek. De CO2 die normaal gesproken de lucht in gaat, wordt ondergronds opgeslagen zodat het geen schadelijk effect kan hebben op het klimaat. Het uitvoeren van demonstratieprojecten zoals in Barendrecht zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de technologie. Uit onderzoeken in de Milieueffectrapportage (MER) die op dit moment afgerond wordt zal blijken of het veilig kan in Barendrecht. Burgemeester Jan van Belzen en verantwoordelijk wethouder Simon Zuurbier van de gemeente Barendrecht hebben het gesprek benut om hun zorgen en vragen met betrekking tot het project van Shell te delen met minister Cramer. Belangrijk bespreekpunt vanuit de gemeente was de impact van de grote hoeveelheid grootschalige bouw- en infrastructurele projecten waarmee de gemeente al belast is en nog wordt. De bewoners hebben in het kader van projecten als Betuweroute, Vinexlocatie en spooroverkapping al heel wat te verduren gehad. Ook de centrumontwikkeling vraagt veel begrip van de inwoners. En over enkele jaren komt daar de verbreding van de A15 bij. Daarnaast kwamen in het gesprek de zorgen aan bod die leven onder de Barendrechtse bewoners over onder meer de veiligheid en milieu, en het huidige lage draagvlak in de lokale samenleving voor dit project.

Gemeentelijk standpunt
Barendrecht heeft in het CO2 project nog geen standpunt ingenomen. De gemeente ontwikkelt een toetsingskader om het principebesluit over medewerking voor te bereiden. In het toetsingskader staan de eisen waaraan het initiatief moet voldoen en vragen die moeten worden beantwoord alvorens de gemeente kan besluiten om al dan niet medewerking te verlenen. Het toetsingskader zal ter vervolmaking worden voorgelegd aan experts op het gebied van geologie en van externe veiligheid. Dit kader wordt op 2 december besproken in de commissie Ruimte en op 15 december in de gemeenteraad.
Pas nadat alle vragen van de gemeente omtrent dit project zijn beantwoord zal de gemeente zich uitspreken voor of tegen deelname aan de opslag van CO2. Dit zal niet eerder zijn dan voorjaar 2009.

Tender VROM
In november maakt minister Cramer bekend wie de aanbestedingstender toegewezen krijgt voor de uitvoering van een CO2 opslagproject van middelgrote omvang. Shell is een van de mogelijke partijen met het CO2 project in Barendrecht.
Het Rijk ziet CO2 opslag als een van de middelen om klimaatverandering tegen te gaan. In dat kader heeft de ministerraad in 2007 op voorstel van minister Cramer van VROM ingestemd met het beschikbaar stellen van 80 miljoen euro voor de ontwikkeling van CO2-afvang en ondergrondse CO2-opslag.

Met vriendelijke groeten,

Bureau Communicatie
Gemeente Barendrecht


---