Gemeente De Wolden

Zuidwolde, 28 oktober 2008






Persbericht

Gemeente De Wolden ontvangt 4 ton subsidie omgevingsproject Ansen

De gemeente De Wolden heeft een forse subsidie van de provincie Drenthe weten te realiseren voor het omgevingsproject Ansen en omgeving (de Leeuwte, Engeland en Armweide). Zij ontvangt een bedrag van E 415.000,-- toegekend uit Europese gelden voor het herstel en het verbeteren van het waardevolle esdorpenlandschap in het gebied.

De totale kosten van het project bedragen E 650.000,--. De bijdrage wordt gefaseerd in de periode 2008-2011 uitgekeerd. De gemeente heeft in de afgelopen maanden onderzocht of bij de uitvoering van het project voldoende draagvlak bij de agrariërs en overige particulieren kan worden verkregen. De uitkomsten van dit onderzoek zijn positief.
Op korte termijn worden voorlichtingsbijeenkomsten in het gebied georganiseerd.

In de afgelopen jaren heeft de gemeente De Wolden diverse omgevingsprojecten uitgevoerd (Oldehave, Hees en Echten). Via de projecten wordt het landschap in een samenhangend gebied verbeterd. Natuur en cultuurhistorische structuren worden hersteld en versterkt. De gemeente pakt achterstallig onderhoud aan door snoeiwerkzaamheden, verwijderen van bospest en het gericht dunnen van beplanting. Daarbij wordt aandacht besteed aan de aanpak van verrommeling. De aanwezige structuren in het gebied worden aangevuld door landhekken, laanbomen, hagen en overige beplanting langs wegen en fietspaden aan te brengen. Ook wordt bij de projecten energie gestoken in educatieve aspecten.

De verbeteringen aan het landschap vergroten de toeristische en recreatieve aantrekkelijkheid van het gebied. De bewoners en deelnemende eigenaren zijn uitermate positief geweest over deze projecten.

///////////////////////////////