Provincie Friesland

PERSBESLUITENLIJST

Het College van Gedeputeerde Staten heeft op
28 oktober 2008 het volgende besloten:

Mededelingen
Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 14 oktober 2008 vastgesteld.
Besluitenlijst beschikbaar


1. Ontwikkeling planning & controlcyclus
Het College van Gedeputeerde Staten stuurt een notitie door aan Provinciale Staten, met daarin voorstellen om de bestuurlijke planning en control (met bijvoorbeeld de jaarstukken, de financiële kwartaalrapportages, de kaderbrief en de jaarstukken) aan te passen. Zowel vanuit de organisatie als Provinciale Staten kwamen wensen om deze cyclus op sommige onderdelen te veranderen.


2. Provincie neemt regie bij onderhoudsbaggeren recreatieve vaarwegen in Fryslân

Het college van gedeputeerde staten kiest voor een sterke provinciale regie in heel Fryslân bij het onderhoudsbaggeren voor recreatieve vaarwegen, havens en de bereikbaarheid van aanlegvoorzieningen Het college acht dit vanuit het maatschappelijk belang van recreatievaart, toerisme en duurzaamheid (milieu) noodzakelijk. De huidige situatie is een versnipperde aanpak door verschillende partijen. De provincie neemt nu het initiatief om met ondermeer de Friese gemeenten en De Marrekrite te komen tot een gezamenlijk streefbeeld. De provincie heeft subsidiegeld beschikbaar om binnen het Friese Merenproject, e baggerende partijen te helpen bij het ten uitvoer brengen van deze opgave voor 2013 Persbericht en rapporten beschikbaar

---- --
Beslutelist gearkomste fan D.S. 14 oktober 2008

Ofwêzich: CdK, deputearre Galema.

---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---


1. a. Aktiviteitenkalinder.

b. Utnoegings.

c. Beslutelist fan 7 oktober 2008.
Wurdt wizige fêststeld.

d. Parsebeslutelist fan 7 oktober 2008.

gearkomste fan D.S. 14 oktober 2008


- 2 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

BESPREKPUNTEN

Plattelânsprojekten B1. Evaluatie zwaarwegend advies gebiedsplatforms (Andriesen, Schokker, Plattelânsprojekten. De Vries)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Op 10 mei 2005 besloot het college dat het advies van de gebiedsplatforms bij de besluitvorming over projecten zwaar telt. Daarnaast werd door het college bepaald dat deze advisering na 2006 geëvalueerd zou worden. Deze evaluatie is als bijlage opgenomen. De invoering van het `zwaarwegende advies' van de gebiedsplatforms in 2005 heeft ­ conform de bedoelingen ­ geleid tot een grotere doorwerking van de platformadviezen en vergroting van hun rol. Door de onderzoeker worden tevens een achttal aanbevelingen gedaan.

D.S. beslute:

1. kennis te nemen van de resultaten van de evaluatie van het zwaarwegende advies;

2. de aanbevelingen 1 t/m 5 en 7 & 8 over te nemen (op de in §2.1 aangegeven wijze);

3. in te stemmen met het afschaffen van het zwaarwegend advies van gebiedsplatforms Plattelânsprojekten voor SIF-projecten en in plaats daarvan te komen tot de nader uit te werken instelling van een laagdrempelig subsidiebudget voor sociale projecten vanuit het maatschappelijk middenveld en vrijwilligersorganisaties, vergelijkbaar en zo mogelijk te combineren met het bestaande leefbaarheidsbudget en gelijkelijk te voeden uit het budget Plattelandsbeleid ( 150.000) en het SIF ( 150.000), onder voorbehoud van het beschikbaar stellen door Provinciale Staten van het benodigde budget;

4. dit laagdrempelig budget zo mogelijk uit te breiden met middelen voor ook culturele projecten vanuit het maatschappelijk middenveld en vrijwilligersorganisaties en dit budget op te nemen in het Provinciaal Meerjarenprogramma Landelijk Gebied en de daarbij behorende Kaderverordening en de gebiedsplatforms zwaarwegend advies te laten uitbrengen op projecten die ten laste van dit laagdrempelig sociaal- culturele leefbaarheidsbudget gehonoreerd worden;

5. het afschaffen van het zwaarwegend advies door de gebiedsplatforms voor SIF-projecten mee te nemen in het traject richting Provinciale Staten van de evaluatie van het SIF (voorjaar 2009) en de aanpassing door Gedeputeerde Staten van de Uitvoeringsregeling projectsubsidies sociaal beleid en zorg (de SIF-verordening);

6. in te stemmen met het handhaven van het zwaarwegend advies voor de gebiedsgerichte SEB-projecten overeenkomstig de hiervoor in §3 voorgestelde wijziging.
gearkomste fan D.S. 14 oktober 2008


- 3 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

Fryske Koers B2. Subsidieaanvraag in het kader van het convenant A7-zone Landstad (Galema) Fryslân t.b.v. het project `Versterking cultuurhistorische presentatie van Heerenveen'.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
De gemeente Heerenveen heeft op 11 juli 2008 een subsidieaanvraag ingediend in het kader van het Convenant A7-zone Landstad Fryslân voor het project 'Versterking cultuurhistorische presentatie van Heerenveen'. Het project betreft de upgrading van de buitenzijde, presentatie en toegankelijkheid van het gebouw van de Heerenveense School, zodat tentoonstellingen, evenementen en arrangementen in het kader van cultuurtoerisme beter onder de aandacht kunnen worden gebracht van bezoekers/recreanten en toeristen. De stuurgroep A7-zone landstad Fryslân heeft in de vergadering van 16 juni 2008 positief geadviseerd over het voorstel om een convenantbijdrage van 150.000 beschikbaar te stellen voor dit project.

D.S. beslute:
het stuk opnieuw te agenderen voor de volgende vergadering.

KTU B3. Kultuerfizy 2009-2012 Finsters Iepen. (De Vries)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Alle fjouwer jierren meitsje Deputearre Steaten har kultuerbelied yn de foarm fan in fizy. De hjoeddeistige, Sels dwaan! rint op 31 desimber 2008 ôf. It kolleezje hat op 17 juny 2008 ymstimd mei de konsept-kulturefizy Finsters iepen! en dy foar ynspraak stjoerd. De reaksjes en de oanbieding oan Provinsjale Steaten wurde hjirby mei in kultuerprogram op haadlinen foar ynstimjen oanbean. De fizy wurdt oan harren foar kundskip foarlein.

D.S. beslute:

1. it kultuerprogram fêst te stellen en oan Provinsjale Steaten oan te bieden foar behanneling;

2. yn te stimmen mei it andert op de reaksjes fan de ynspraak en de wize wêrop se ferwurke binne yn de kultuerfizy Finsters iepen! en de fizy ta fêststelling oan te bieden oan Provinsjale Steaten;

3. yn te stimmen mei it oanbieden fan de oanpaste kultuerfizy mei de reaksjes op ynspraak en de evaluaasje fan it hjoeddeistich belied en it rapport fan de rekkenkeamer oer kultuersubsydzjes oan Provinsjale Steaten foar kundskip;

4. deputearre De Vries te machtigjen de stikken en de begeliedende brief redaksjoneel oan te passen.

Proseduere:
Tastjoere oan Provinsjale Steaten.
gearkomste fan D.S. 14 oktober 2008


- 4 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

FPC B4. Provinciefonds juni en septembercirculaire 2008. (Galema)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
De juni en septembercirculaire provinciefonds worden in de begroting verwerkt.

D.S. beslute:
in te stemmen met de verwerking van de toe- en uitnamen van het provinciefonds in de begroting.

FPC GB4. 2e Bestuursrapportage 2008, inclusief Begrotingswijziging GS (Galema) 2e Berap 2008 en 8e Begrotingswijziging PS 2008.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Conform de Financiële Verordening wordt de 2e Bestuursrapportage 2008 aangeboden. De rapportage biedt informatie over de uitvoering van de Begroting 2008 in de eerste acht maanden van dit jaar en geeft een prognose voor het einde van het jaar. Bij de rapportage is de Begrotingswijziging GS 2e Berap 2008 en de 8e Begrotingswijziging PS 2008 gevoegd. De Bestuursrapportage wordt de Staten ter kennisname aangeboden, de 8e Begrotingswijziging ter vaststelling. Beide stukken staan op de agenda van de Statenvergadering van 17 december 2008.

D.S. beslute:

1. de 2e Bestuursrapportage 2008 vast te stellen (tekst blz. 4 aanpassen);
2. de Begrotingswijziging GS 2e Berap 2008 vast te stellen;
3. in te stemmen met de 8e Begrotingswijziging PS 2008;
4. in te stemmen met het verlengen van de looptijd van de nota plattelandsbeleid, de nota sociaal-economisch landbouwbeleid en de notitie dorpshuizen tot medio 2010;

5. de tekst van de aanbiedingsbrief aan PS met ontwerp-Statenbesluit vast te stellen;

6. uiterlijk 15 oktober de 2e Bestuursrapportage ter kennisname en de 8e Begrotingswijziging PS ter vaststelling aan te bieden aan Provinciale Staten.

(N.B.: gedeputeerden kunnen tot en met donderdag a.s. tekstuele wijzigingen aanleveren).

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.

gearkomste fan D.S. 14 oktober 2008


- 5 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

BFT B5. Beantwoording schriftelijke vragen FNP inzake herindeling (Galema) Zuidwesthoek.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
De FNP-fractie heeft schriftelijke vragen aan gedeputeerde Galema gesteld naar aanleiding van diens uitspraken over de positie van Gaasterlân-Sleat in het lopende herindelingstraject in de Zuidwesthoek.

D.S. beslute:
in te stemmen met de gewijzigde antwoorden op de schriftelijke vragen.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.

HAMMERSTIKKEN

BC-staf H1. SG-lijsten van 4 t/m 10 oktober 2008. (Allen)
D.S. beslute:
de SG-lijsten vast te stellen.

Ruimte H2. WRO-besluiten 4 t/m 10 oktober 2008. (Andriesen)
D.S. beslute:
de WRO-besluiten vast te stellen.

ERT GH2. Hulp aan Sichuan.
(Galema)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Op 12 mei 2008 werd de provincie Sichuan getroffen door een zware aardbeving. Onze provincie heeft hulp aangeboden bij de wederopbouw. Hier en nu wordt een voorstel gedaan hoe die hulp er uit zou kunnen zien.

D.S. beslute:

1. een bedrag van 100.000 beschikbaar te stellen voor hulpverlening;
2. dit bedrag ten laste te brengen van het budget SEB, onderdeel structuurversterking.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.
gearkomste fan D.S. 14 oktober 2008


- 6 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

KTU H3. Trajekt fêststellen subsydzje projektskoallen Boppeslach (De Vries, Schokker) Skoaljier 2007-2008.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Foar it skoaljier 2007-2008 is der yn juny/july 2007 in totaalbedrach fan
1.153.705 ynsetten foar de ferbettering fan de kwaliteit fan it Fryske basisûnderwiis. Dat bedrach waard ferdield oer 88 Fryske basisskoallen, dy't dy subsydzje takend krigen foar it útfieren fan de projektplannen dy't sy yntsjinne hiene. De subsydzje waard takend yn it ramt fan it ûnderdiel kwaliteitsferbettering fan de ûnderwiisnota Boppeslach, fêststeld troch Provinsjale Steaten yn novimber 2006. Boppeneamde basisskoallen hawwe dy subsydzje no ferantwurde. It útstel is om yn te stimmen mei de beoardieling fan de ferantwurdings fan dizze projektskoallen én de bedraggen dêr't de subsydzje per skoalle definityf op fêststeld wurdt. Ien en oar sil fêststeld wurde middels de taheakke standertfêststellingsbrieven (ien foar skoallen dy't subsydzje takend krigen hawwe foar de "ferbettering fan de ûnderwiiskundige kwaliteit" en ien foar skoallen dy't subsydzje krigen hawwe foar kwaliteitsferheging foar "de ferbettering fan it yntegraal taalbelied"; by beide brieven komt in taheakke mei dêryn de beoardieling).

D.S. en CdK beslute, elk foar syn eigen foech:

1. yn te stimmen mei de beoardielings fan de ferantwurdings fan de Boppeslach-skoallen en de definityf fêststelde subsydzjebedraggen per projektskoalle, lykas beskreaun yn it taheakke skema. It totaalbedrach oan subsydzje fêststelle op 1.062.322;

2. yn te stimmen mei de taheakke standertbrieven foar de fêststellings oangeande de subsydzje foar de ûnderdielen ûnderwiiskundige kwaliteit en yntegraal taalbelied;

3. de ûndertekening fan de ûnder punt B neamde besluten op te dragen oan it ôfdielingshaad Kultuer, taal en ûnderwiis.

gearkomste fan D.S. 14 oktober 2008


- 7 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

FPC H4. Wijziging tarieventabel behorende bij de Legesverordening (Galema) provincie Fryslân.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Voorstel aan Provinciale Staten tot wijziging van de Legesverordening, i.c. de tarieventabel, met ingang van 1 januari 2009. De wijziging betreft:
- de aanpassing van de tarieven in verband met de trendmatige stijging van de legesverordening van 2,02%;

- wijziging van de Tarieventabel, Rubriek B onder 6, waardoor betaling in termijnen door aanvragers van een wadloopvergunning/-ontheffing mogelijk wordt.

D.S. beslute:
het voorstel tot wijziging van de Legesverordening met ingang van 1 januari 2009 ter vaststelling voor te leggen aan Provinciale Staten.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.

Landelijk Gebied GH4. Bestuursovereenkomst Ontwikkelagenda Appelscha en omstreken. (Andriesen)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
De gemeente Ooststellingwerf, de provincie Fryslân, het Nationaal Park Drents-Friese Wold, het ministerie van LNV en Staatbosbeheer hebben in februari 2007 afgesproken om een gezamenlijk traject te starten voor een overkoepelende integrale ontwikkelagenda voor Appelscha en omgeving. Vorig jaar (27 november 2007) bent u akkoord gegaan met de conceptbestuursovereenkomst. Na een traject van voorlichting aan de bewoners, inspraak en afstemming met en tussen alle partijen is de definitieve versie opgesteld. Deze zal binnenkort door de gemeenteraad van Ooststellingwerf worden vastgesteld. Op 29 oktober aanstaande zullen de partijen in aanwezigheid van minister Verburg de bestuursovereenkomst ondertekenen. Voor u ligt ter vaststelling de bestuursovereenkomst Ontwikkelagenda Appelscha en omstreken

D.S. en CdK beslute, elk foar syn eigen foech:

1. de bestuursovereenkomst Ontwikkelagenda Appelscha en omstreken vast te stellen.

2. gedeputeerde Andriesen te machtigen de bestuursovereenkomst te ondertekenen.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.
gearkomste fan D.S. 14 oktober 2008


- 8 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

PPLG H5. Kavelruil Witmarsum - Schettens. (Andriesen)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Voor het gebied Witmarsum - Schettens is, op initiatief van de streek, een plan van aanpak opgesteld voor de uitvoering van een `Planmatige Kavelruil' om de knelpunten van de landbouwstructuur op te lossen. Op 10 september jl. vond er een discussiebijeenkomst plaats met de streek waarbij is gesproken over de aanpak en de mogelijkheden voor de streek. Betrokken grondeigenaren hebben naar aanleiding van de bijeenkomst de mogelijkheid gekregen om schriftelijk te reageren op het plan van aanpak en aan te geven of het wel of niet door zou moeten gaan. Thans is de uitslag hiervan bekend en is het beeld dat de streek overwegend positief is over de mogelijkheden van de kavelruil. De resultaten van de voorlichtingsavond zijn voorgelegd aan de Provinciale Commissie Verbetering Landbouwstructuur in haar 2e vergadering (24 september 2008). Deze adviescommissie van Gedeputeerde Staten heeft positief gereageerd over het plan van aanpak en het voorstel van het kavelruilbureau Fryslân door te gaan met het organiseren van de kavelruil. Een eerste stap is het aanstellen van een kavelruilcoördinator. Daarnaast worden er gronden verworven (max. 40 ha.) ten behoeve van een grondpot voor het project.

D.S. beslute:

1. het plan van aanpak Planmatige Kavelruil Witmarsum-Schettens vast te stellen;

2. het plangebied Witmarsum-Schettens vast te stellen als een inrichtingsproject;

3. het Kavelruilbureau Fryslân opdracht te geven om de kavelruil tot uitvoering te brengen;

4. een vertrouwenscommissie in te stellen.

gearkomste fan D.S. 14 oktober 2008


- 9 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

Landelijk Gebied Beleid H6. Provinciale zienswijze op ontwerp-aanwijzingsbesluit Natura 2000 (Andriesen) gebied van Oordt's Mersken.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
De minister van LNV heeft het ontwerp-aanwijzingsbesluit voor het Natura 2000 gebied Van Oordt's Merken vastgesteld. Dit ontwerp-besluit ligt van 11 september t/m 22 oktober ter visie. In die periode kan een ieder een zienswijze op het ontwerp-besluit indienen. Een voorstel voor een provinciale zienswijze ligt voor.

D.S. beslute:
in te stemmen met de provinciale zienswijze op het ontwerp-aanwijzingsbesluit voor het Natura 2000 gebied Van Oordt's Mersken en met de aanbiedingsbrieven aan de minister en aan Provinciale Staten.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.

PARSEKONFERINSJE

SKRIFTLIKE MEIDIELINGS


1. Algemien:

a. Planning Tweede Kamer: geen.

b. Conceptagenda vergaderingen Provinciale Staten op 5 en 12 november
2008: besproken.

c. Kort verslag Statencommissie Boarger & Mienskip en Lân, Loft en Wetter 8 oktober 2008: besproken, tekstuele aanpassing doorgegeven aan de Statengriffie.

MUNLINGE MEIDIELINGS
gearkomste fan D.S. 14 oktober 2008

---- --
PERSBERICHT

Nummer: 301 JA
Datum: 28 oktober 2008

Provincie neemt regie bij onderhoudsbaggeren

recreatieve vaarwegen in Fryslân

Het college van gedeputeerde staten kiest voor een sterke provinciale regie in heel Fryslân bij het onderhoudsbaggeren voor recreatieve vaarwegen, havens en de bereikbaarheid van aanlegvoorzieningen Het college acht dit vanuit het maatschappelijk belang van recreatievaart, toerisme en duurzaamheid (milieu) noodzakelijk. De huidige situatie is een versnipperde aanpak door verschillende partijen. De provincie neemt nu het initiatief om met ondermeer de Friese gemeenten en De Marrekrite te komen tot een gezamenlijk streefbeeld. De provincie heeft subsidiegeld beschikbaar om binnen het Friese Merenproject, e baggerende partijen te helpen bij het ten uitvoer brengen van deze opgave voor 2013

Het college neemt dit besluit naar aanleiding van een evaluatie van de baggerinspanning die met het Friese Merenproject in de jaren 2000-2007 is gepleegd. Uit die evaluatie blijkt dat er sinds de start van het Friese Merenproject al veel baggerwerk is uitgevoerd. De Friese gemeenten hebben gezamenlijk ongeveer 95 km gebaggerd, de provincie ongeveer 225 km. Deze partijen hebben ook nog het nodige baggerwerk gepland voor de periode tot 2013 (gemeenten 80 km en provincie 130 km). Uit de evaluatie komt wel naar voren dat delen van het vaarnetwerk en aanlegvoorzieningen buiten beschouwing blijven, die voor het functioneren van het vaarnetwerk wel van belang zijn.

Voldoende diepgang in het recreatieve vaarnetwerk is van groot belang voor de recreatie in Fryslân en het slagen van het Friese Merenproject. Provinciale regie en een integrale aanpak zijn dan nodig. Knelpunten in het Friese vaarnetwerk kunnen zo in zijn totaliteit worden aangepakt en opgelost.

Het college heeft de bestaande de subsidieverordening 'versnelling onderhoudsbaggeren Friese Merenproject' nu uitgebreid tot heel Fryslân. Eerder betrof die alleen het gebied waarin het Friese Merenproject werkzaam was. De gemeenten en jachthaveneigenaren kunnen in het kader van de nieuwe regeling subsidie krijgen voor baggerwerk in het recreatieve vaarnetwerk. Gemeenten krijgen maximaal 25% subsidie. De jachthavens kunnen 50% van de stortkosten met een maximum van E 3 per kubieke meter vergoed krijgen.

De provincie houdt in het kader van het Friese Merenproject eerste en tweede fase rekening met E17,3 miljoen uitgaven subsidies onderhoudsbaggeren aan gemeenten en aan extra baggerkosten (wegwerken achterstallig onderhoud) van de provinciale vaarwegen. E9,93 miljoen is daarbij al in de de eerste fase van het Fries Merenproject opgenomen. Voor de tweede fase is E 7,4 miljoen begroot. Bij de begroting 2010 en volgende zullen daarvoor concrete plannen en projectvoorstellen worden gedaan. Dat kan nu nog niet, omdat het college eerst het eerder genoemde streefbeeld van het Friese vaarnetwerk laat vaststellen en er overleg met gemeenten en andere instellingen nodig is.

Provinciale Staten zullen zich naar verwachting in februari over de nieuwe uitvoeringsregeling uitspreken.

---- --